2016-12-28 17:10:00
Lada Vesta
Lada Vesta
Zdroj: AvtoVAZ

Lada Vesta – poznáme slovenské ceny, štart predaja vo februári

Ruský sedan sa viac ako po roku od začiatku predaja v Rusku dostane aj k nám.

Lada Vesta sa v Rusku predáva od konca novembra 2015. Podľa pôvodných informácií sa u nás mala objaviť už v októbri. Oficiálne jej štart ohlásil slovenský dovozca na február 2017.

Lada Vesta je päťmiestny sedan, ktorý vznikol na platforme Lada B/C. Navrhol ju AvtoVAZ v spolupráci s alianciou Renault-Nissan. Netradičný vzhľad auta, hlavne výrazné „bumerangy“ na bokoch karosérie má na svedomí bývalý dizajnér Mercedesu a Volva Steve Mattin. Vesta okrem dizajnu zaujme už na prvý pohľad veľkou svetlou výškou 178 mm. Objem batožinového priestoru je 480 litrov.

Vozidlo sa bude na Slovensko dodávať výhradne s 1,6-litrovým atmosférickým zážihovým štvorvalcom s výkonom 78 kW. Maximálny krútiaci moment motora je 148 Nm. Montuje sa spolu s 5-stupňovou manuálnou alebo 5-stupňovou robotizovanou prevodovkou. Vesta s týmto motorom pod kapotou zrýchli z pokoja na 100 km/h za 11,8 s. Maximálna rýchlosť je 178 km/h. Podľa údajov výrobcu je kombinovaná spotreba 6 l/100 km.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Cenník je veľmi jednoduchý - k dispozícii budú iba dva stupne výbavy. Lacnejšia základná verzia Ice má okrem iného dva čelné airbagy, elektricky ovládané predné okná, centrálne zamykanie, klimatizáciu a audiosystém. S manuálnou prevodovkou bude stáť 9 990 eur, za variant s robotizovanou prevodovkou si treba priplatiť 1000 eur.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Lepšie vybavená Vesta Luxe má ABS+BAS, ESC, posilňovač riadenia, 2x airbag, všetky okná ovládané elektricky, centrálne zamykanie, elektricky ovládané zrkadlá, klimatizáciu, parkovacie snímače, dažďový a svetelný snímač, hifi audiosústavu a monitorovanie tlaku v pneumatikách. V interiéri nájdeme aj palubný počítač a multimediálny systém so 7-palcovým dotykovým displejom. Cena tejto verzie s manuálnou prevodovkou je 11 990 eur. Opäť platí, že variant s automatom stojí o 1000 eur viac, takže 12 990 eur. Zoznam príplatkovej výbavy je tiež výnimočne krátky - obsahuje totiž „až“ dve položky: metalízu za 290 eur a balíček povinnej výbavy za 19 eur.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Predpokladáme, že Vesta ponúkne už aj v základnej verzii a o to viac vo vyššej aj ďalšie prvky výbavy. No o nich zatiaľ importér mlčí a na detailnejšie informácie si ešte musíme počkať. Na sedan ruskej výroby čakajú konkurenti v podobe modelov Škoda Rapid, Citroën C-Elysée či Peugeot 301, ale aj ďalšie.

Lada Vesta nie je jedinou novinkou značky, ktorá sa objaví na našom trhu v budúcom roku. Zatiaľ nevedno kedy presne, ale avízo je, že pribudne na jar crossover Lada XRAY.

Jozef Vydra
ZDROJ: SlovLADA

Komentáre k článku


Stream naživo