2016-10-24 13:40:00
Škoda Superb - 15
Škoda Superb - 15 rokov od znovuzrodenia
Zdroj: Škoda auto

Škoda Superb -15 rokov úspechu vlajkovej lode

V roku 2001 automobilka znova oživila tradičné meno, ktoré sa prvý raz objavilo na luxusnej limuzíne 640 SUPERB z 30. rokov dvadsiateho storočia

Škoda Superb oslavuje významné jubileum 15 rokov. Od chvíle, keď v roku 2001 zišiel z výrobnej linky prvý automobil radu ŠKODA SUPERB, vyrobila česká značka zhruba 900 000 áut všetkých troch generácií tohto modelu. Viac ako 100 000 z nich predstavujú automobily tretej generácie, ktorá sa vyrába od marca 2015 a úspešne sa umiestnila medzi konkurenciou automobilov strednej triedy. Na Slovensku sa od začiatku predaja modelu v roku 2001 až do septembra 2016 predalo 10 422 automobilov Škoda Superb.

Nový model Škoda Superb priviedol značku do novej éry svojim novým, expresívnym dizajnom a inovatívnymi technológiami. Nová ganerácia sa presadila ostro vykreslenými líniami exteriéru, najmodernejšími asistenčnými systémami, ktoré zlepšujú bezpečnosť a komfort, silnými a súčasne hospodárnymi motormi. Aj vďaka najväčšej ponukou priestoru vo svojom segmente a radom „Simply Clever“ riešení, sa aktuálna generácia úspešne presadila medzi automobilmi strednej triedy. Celkovo sa z novej, tretej generácie modelu Superb predalo na Slovensku do septembra 2016 až 2 084 automobilov (Superb – 1 188 kusov a  Superb Combi – 896 kusov). V medziročnom porovnaní vzrástol predaj vlajkovej lode o vyše 130 %, čím sa dostala na vrchol strednej triedy s podielom vyše 30 %.

Za svoje mimoriadne kvality získal model Škoda Superb okrem iného cenu „Red Dot Award“ za vynikajúci produktový dizajn a titul „Auto roka“ v mnohých európskych krajinách. Úspešnosť vlajkovej lode koncernu podčiarkujú aj počty vyrobených áut. V marci 2015 vyšiel z výrobnej linky prvý exemplár tretej generácie modelu Škoda Superb. Automobilka doteraz vyrobila viac ako 100 000 automobilov tohto obľúbeného typu.

Počiatky prvých reprezentatívnych limuzín značky ŠKODA siahajú až do pionierskych čias výroby automobilov. Model Laurin & Klement FF bol v roku 1907 vybavený prvým osemvalcovým motorom v Strednej Európe. Luxusný model ŠKODA HISPANO-SUIZA, vyrábaný v dvadsiatych rokoch používal napríklad aj prvý prezident Československej republiky Tomáš Garrique Masaryk.

Zdroj: Škoda auto

Na začiatku tridsiatych rokov zákazníkov zasa nadchol osemvalcový automobil ŠKODA 860. V roku 1934 zišiel z linky prvý reprezentatívny automobil značky Škoda s názvom Superb -  model Škoda 640 Superb. Rovnako ako aktuálna generácia, aj jej predchodca fascinoval množstvom pokrokových technických riešení. Model 640 Superb využíval technologickú platformu vozidla Popular, jeho šesťvalec s objemom 2,5 litra dosiahol výkon 55 konských síl. Kardanový hriadeľ prechádzal centrálnou rúrou chrbticového rámu, namiesto tuhých náprav mal automobil aj pokrokovejšie nezávislé zavesenie predných aj zadných kolies. Výhodou tejto konštrukcie bolo napríklad to, že podstatne vyššia torzná tuhosť menej namáhala karosériu. Výrobné haly spoločnosti Škoda však vtedy opustilo len 200 týchto vozidiel.

Komentáre k článku


Stream naživo