2016-10-20 19:20:00
Renault-Nissan-Mitsubishi
Renault-Nissan-Mitsubishi

Mitsubishi Motors vstupuje do Aliancie Renault-Nissan

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) oznámila, že jej najväčším akcionárom sa stala firma Nissan.

Nissan Motor Co., Ltd. (Nissan) odkúpila 34 % akcií vydaných MMC v celkovom objeme 237 mld. jenov. MMC sa v rámci strategickej investície automobilky Nissan tak stáva plnohodnotným členom úspešnej 17-ročnej celosvetovej aliancie Nissan a Renault - čím sa otvára cesta k synergickým výhodám pre zlepšenie ziskovej marže a čistého zisku na akciu.

Funkciou predsedu správnej rady bol poverený Carlos Ghosn, predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Nissan. Doplnia ho traja ďalší nominovaní riaditelia automobilky Nissan, vrátane Mitsuhiko Yamashita, niekdajšieho výkonného viceprezidenta Nissan pre oblasť výskumu a vývoja, ktorý do MMC počas tohto roku nastúpil ako šéf vývoja. Ďalšími poverenými riaditeľmi sú Hitoshi Kawaguchi, šéf pre trvalú udržateľnosť z automobilky Nissan a súčasne vedúci pracovník pre globálne vonkajšie vzťahy, a ďalej Hiroshi Karube, globálny hlavný účtovník a globálny manažér aktív automobilky Nissan.

Prezident a generálny riaditeľ MMC Osamu Masuko si vyžiadal, aby Nissan poskytol aj vyššieho výkonného manažéra, ktorý by doplnil výkonný výbor firmy a podporil manažment MMC. Prevádzkovým riaditeľom MMC bude Trevor Mann, v súčasnosti pôsobiaci ako výkonný manažér Nissan pre oblasť produkcie.

Investíciu automobilky Nissan privítali traja najväčší akcionári MMC z radu spoločností - Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation a Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ. Uvedená trojica inštitucionálnych akcionárov Mitsubishi bude spoločne s automobilkou Nissan držať viac ako 51 percent akciového podielu. Nissan a MMC odštartujú spoluprácu na komplexnom synergickom programe, ktorým nadviažu na päťročnú alianciu oboch spoločností pri výrobe minivozidiel.

Uvedená dvojica automobiliek určila celý rad cenných synergií, napríklad v týchto oblastiach:

-           Zníženie nákladov vďaka spoločnému nákupu

-           Intenzívnejšia lokalizácia prevádzkových aktivít v rámci celého sveta

-           Spoločné využívanie kapacity výrobných závodov

-           Zdieľanie podvozkových platforiem

-           Zdieľanie technológií

-           Spolupráca na rozvojových a vyspelých trhoch

-           Využívanie služieb finančnej spoločnosti Nissan Sales Finance Company pre zákazníkov MMC na tých trhoch, kde to bude vzájomne výhodné.

Očakáva sa, že uvedené partnerstvo povedie k vytvoreniu výrazných a opakujúcich sa synergií v prospech MMC, ktoré by mali v budúcich rokoch priniesť zvýšenie prevádzkového zisku.

Carlos Ghosn uviedol: „Rozšírená aliancia bude predstavovať jedno z najväčších automobilových zoskupení na svete vykazujúcich vo fiškálnom roku 2016 celoročné predaje v objeme 10 miliónov vozidiel. Príchod Mitsubishi Motors bude stavať na podnikateľskom duchu a manažérskej spolupráci, ktorá našu alianciu s automobilkou Renault charakterizuje už 17 rokov. Som si istý tým, že tento krok bude prínosom pre všetkých zainteresovaných.“

jv

Komentáre k článku


Stream naživo