2016-09-26 12:05:00
Here car
Here car
Zdroj: wired.com

Audi, BMW a Mercedes chcú vzájomnú výmenu dát medzi autami. Spája ich Here

Mapovacia služba Here, ktorú od Nokie kúpili automobilky Audi, BMW a Mercedes, chce umožniť výmenu dát medzi vozidlami.

Spoločnosť plánuje výmenu informácií predovšetkým o premávke, napríklad o dopravných zápchach, nehodách, poľadovici či dopravných značkách. Podľa agentúry DPA by služba mala byť k dispozícii v prvej polovici budúceho roka a všetky dáta budú anonymné.

Služba bude spočiatku dostupná pre vozidlá značiek Audi, BMW a Mercedes. Postupne chce trojica automobiliek dáta zo senzorov ponúkať aj konkurencii a ďalším poskytovateľom automobilových služieb, ktorí budú môcť do novej platformy posielať vlastné informácie.

Na začiatku sa na výmene dát bude podieľať niekoľko stoviek tisícov vozidiel spomínaných troch značiek. Keďže čoraz viac nových modelov prichádza na trh so sieťovým pripojením, miliónová značka by mala byť pokorená relatívne rýchlo. Služba bude k dispozícii v Európe a postupne by sa mala rozšíriť aj do Severnej Ameriky. Dáta bude možné poskytovať aj prostredníctvom rôznych mobilných aplikácií, napríklad Android Auto (Google) alebo CarPlay (Apple).

Tri nemecké automobilky kúpili Here vlani zhruba za 2,6 miliardy eur, aby vytvorili vlastnú platformu pre budúce autonómne vozidlá. Ide tak o relatívne neobvyklú spoluprácu automobiliek, ktoré si spravidla nekompromisne konkurujú.

jh
ZDROJ: TASR, DPA

Komentáre k článku


Stream naživo