2016-09-20 10:55:00

Čo nám napovedá rok výroby pneumatiky

Stáva sa, že ľudia používajú na svojich autách staré pneumatiky. Guma však po čase mení svoje vlastnosti, a tým zhoršuje jazdné vlastnosti auta. Ako zistiť rok výroby pneumatiky a na čo si pri ňom dať pozor?

 

Správanie starých pneumatík na vozovke

Nie je tajomstvom, že dopravnú nehodu môžu zapríčiniť staré pneumatiky auta. Preto ak kupujete napríklad päťročnú pneumatiku, myslite na to, že proces jej starnutia nemožno ignorovať. Môžete ho oddialiť (napríklad keď má guma špeciálnu úpravu proti starnutiu), ale nie odstrániť.

A čo sa vlastne s pneumatikou deje, keď starne? Podobne ako klasická guma po čase „života” jednoducho popraská. Jej jednotlivé časti sa oddelia od behúňa. Keby sa vám to stalo na ceste, viete si domyslieť, že následky môžu byť až fatálne.

Kde nájdem rok výroby?

Niektorí vodiči sa mylne domnievajú, že hĺbka opotrebovaného dezénu hovorí aj o tom, ako staré sú ich pneumatiky na aute. Opak je pravdou. Na to, aby ste zistili, kedy bola pneumatika vyrobená, musíte podísť k jej bočnici a pozrieť sa na tzv. štvormiestny DOT kód. Pred rokom 2000 sa používalo iba trojmiestne číslo, od roku 2000 obsahuje 4 čísla, ktoré označujú týždeň a rok výroby pneumatiky. Napríklad, ak je na nej napísané 1015, tak bola vyrobená v 10. týždni roku 2015.

Kedy pneumatiky úplne zahodiť?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Výrobcovia uvádzajú ich životnosť od 4 do 10 rokov v závislosti od spôsobu uskladnenia, štýlu jazdenia či iných podmienok. Je nevyhnutné zveriť kontrolu pneumatík autoservisu, a tým predísť prípadnému nebezpečenstvu ich zlyhania priamo v teréne. Neodporúčame kupovať pneumatiky od pochybných výrobcov alebo cez bazáry na internete, ale radšej sa spoľahnúť na servisy, ktoré okrem iného slúžia aj na ich uskladnenie v zime či zlikvidujú pneumatiky, ktorých sa chcete zbaviť. 

Nové, lepšie, bezpečnejšie

V prípade kúpy pneumatík platí, že tie nové sú naozaj bezpečnejšie. Existuje mnoho výrobcov, a tým pádom sú aj rozdielnej kvality. Pri rozhodovaní vám môžu pomôcť aj testy pneumatík na suchej či mokrej vozovke.

Ak si chcete byť istí nielen kúpou dobrých pneumatík, ale aj profesionálnym servisom a doživotnou zárukou, zamierte do autoservisu BestDrive, prémiového autoservisu s prvotriednymi službami. Na sklade nájdete tisíce pneumatík k okamžitému odberu, takže zaručene je z čoho vyberať. BestDrive píše svoju históriu od roku 2006 a nachádza sa v 75. krajinách sveta. S tímom pracovníkov sa môžete nielen radiť, ale popri káve v predajni ich prácu aj sledovať.

 

PR, platená reklama
ZDROJ: Bestdrive

Komentáre k článku


Stream naživo