2016-07-29 12:15:00
Mercedes vybuduje závod v
Mercedes vybuduje závod v Maďarsku. Druhý
Zdroj: Daimler

Piata automobilka na Slovensko nepríde! Mercedes sa rozhodol pre Maďarsko

Súboj o ďalšieho výrobcu automobilov Slovensko podľa všetkého prehralo. Maďarsko získalo investíciu za miliardu eur.

Nemecká automobilka Daimler postaví v maďarskom meste Kecskemét svoj ďalší výrobný závod vozidiel značky Mercedes, oznámil to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf diplomacie povedal, že investíciu v hodnote jednej miliardy eur podporí maďarská vláda 12,9 miliardami forintov (41,3 milióna eur). V závode s kapacitou 150.000 vozidiel ročne bude vytvorených 2500 nových pracovných miest, ďalšie pracovné miesta budú vytvorené v dodávateľskej sieti a tiež v domácich závodoch v Nemecku.

ávod má byť podľa vyjadrení Mercedesu doslova umeleckým dielom z hľadiska efektivity a flexibility. Závod má byť schopný na jednej linke produkovať viacero odlišných modelov a to ako na platforme s predným náhonom, tak i so zadným náhonom a má byť pripravený aj na produkciu modelov s alternatívnym pohononom. Závod má byť plne "kompatibilný" s cieľmi industriálnej evolúcie známej pod označením Industry 4.0, ktorá má priniesť do výrobného procesu množstvo noviniek v oblasti technológií a vysokú špecializáciu zamestnancov s vysokou flexibilitou výroby.

Zdroj: Daimler

Szijjártó zdôraznil, že napriek súčasným politickým turbulenciám vo svete, ktoré majú aj ekonomické následky, môže Maďarsko vyhlásiť, že ľudia, ale i investície sú v bezpečí. "Do tvrdej konkurenčnej súťaže o investície sa maďarská vláda zapojila úspešne, o čom svedčí aj táto nová investícia Mercedesu," dodal minister.

Podotkol, že cieľ vlády vytvoriť z Maďarska výrobné centrum strednej Európy sa ukázal ako úspešný, pretože v uplynulých šiestich rokoch zaznamenal maďarský priemysel 26,3-% rast. Automobilový priemysel, ktorého podiel na maďarskom priemysle dosahuje 31 %, zamestnáva v súčasnosti 157.000 ľudí, o 13 % viac než koncom minulého roka, povedal Szijjártó.

Závod koncernu Daimler v Kecskeméte začal s výrobou áut v marci 2012. Najskôr montoval mercedesy triedy B. Koncern vložil do realizácie projektu 800 miliónov eur. Táto investícia bola v krajine jednou z najväčších za posledné roky. Mercedes vo svojom maďarskom závode zamestnáva 4000 ľudí. V minulom roku tam vyrobil 180-tisíc kompaktných vozidiel, napríklad model CLA, ktorý sme po facelifte testovali ako prví.

Mercedes hľadal miesto pre svoj nový výrobný závod niekoľko mesiacov. Cieľom bolo vybudovať závod v Strednej Európe v relatívnej blízkosti k východným hraniciam Európy. Informácie o rokovaniach medzi jednotlivými štátmi sa dostali na povrch ešte v marci. Medzi finalistami bolo aj Slovensko, uvažovalo sa o postavení závodu na východe našej krajiny. Nakoniec sa koncern Daimler rozhodol pre Kecskemét, kde už má vybudované zázemie. Nepochybne ale Maďarsko o túto investíciu muselo bojovať aj s ďalšími okolitými krajinami.

jh
ZDROJ: TASR, Daimler

Komentáre k článku


Stream naživo