2016-07-05 11:20:00
SMS a telefonovanie počas
SMS a telefonovanie počas jazdy
Zdroj: photl.com

ÚAMK varuje - Zákaz telefonovania v Rakúsku!

Začiatkom júna schválila rakúska vláda 32. novelu zákona o premávke na komunikáciách.

Od polovice júna tam platí pár zásadných zmien, o ktorých by ste mali vedieť. Sú dosť podstatné. Napríklad novela extrémne sprísnila telefonovanie vodiča v pohybujúcom sa vozidle!

Každé použitie telefónu za jazdy je zakázané. Handsfree je povolené len to, ktoré je pevne zabudované vo vozidle pri výrobe vozidla, alebo odborne domontované v autorizovanom servise s homologáciou. Povolené sú aj špeciálne handsfree slúchadlá dodávané k telefónu. Povolené je len volanie napríklad pri čakaní, státí vozidla v kolóne alebo na červenú.

„Pokuta za tento priestupok je novo stanovená na 50 až 72 Eur, ale ak sa zistí, že ste urobili chybu pri šoférovaní, alebo ste spôsobili dopravnú nehodu kvôli volaniu, hrozí vám sankcia až 2180 Eur,“ varuje právnik ÖAMTC Hoffer.

Zdroj: Thinkcstock.com

Povolené denné svietenie u motocyklov

Do platnosti novely nemohol vodič motocykla používať denné svietenie počas dobrej viditeľnosti. Touto novelou sa situácia mení. Ak je dobrá viditeľnosť, môže vodič motocykla využívať denné svietenie počas jazdy. Keď sa ale podmienky zhoršia, musí si zapnúť stretávacie svetlá.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: yogawithjohn.com

Zákaz manipulácie s kilometrami

Rakúska vláda aj tamojší autoklub ÖAMTC bojujú proti stáčaniu kilometrov u jazdených vozidiel. V tejto novele nájdete paragraf, ktorý zakazuje akúkoľvek manipuláciu so stavom odometra vo vozidle. Tým by sa malo zamedziť podvodom pri predaji ojazdených vozidiel.

Ďalšie zmeny sa chystajú a mali by nasledovať v priebehu roka. Budeme vás o nich informovať.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo