2016-05-26 12:00:00
Letecký deň Dubová
Letecký deň Dubová
Zdroj: Jozef Vydra

SÚŤAŽ – Vyhrajte vstupenky a poďte si zalietať do Dubovej

Okrem bežných vetroňov poháňajú lietadlá motory. Majú ich pod kapotou. Preto zaujímajú aj nás v redakcii.

Neďaleko vinárskeho mestečka Modra, uprostred romantických Karpát, sa už túto sobotu, 28.5. 2016, odohrá veľkolepé vzdušné divadlo. Letisko Dubová sa už takmer pravidelne každý rok stáva obľúbeným dejiskom vzdušných súbojov, prehliadky leteckých skvostov, či historických lietadiel.

Ak premýšľate nad tým, čo budete robiť tento víkend, máme pre vás tip. Deň plný zábavy a dobrodružstva si pre vás pripravili v malebnej obci Dubová, ktorá sa nachádza iba pár kilometrov medzi Modrou a Budmericami. Miestne letisko sa stalo opakovane dejiskom obľúbenej predletnej akcie „Letecký deň Dubová“, ktorú si chodia vychutnať rodiny s deťmi nielen z blízkeho okolia, ale aj z celého Slovenska a zahraničia.

Čaká na vás pripravený piknik v tráve, veselá hudba, trhovníci, ale samozrejme a v prvom rade lietadlá. Nebude ich málo a nájdu sa aj skvosty, ktoré bežne nevidno. Pripravený program je bohatý a pestrý, až máme pocit, že sa to všetko za jeden deň ani nedá stihnúť. Účasť na programe prisľúbili Vzdušné sily armády Slovenskej republiky, kde dvojica stíhačiek Mig 29 má sprevádzať prelet dopravného lietadla TU 154 z letky Ministerstva vnútra. Na to sa chystajú mnohí fanúšikovia nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Bude to zrejme jedna z posledných verejných prezentácií Tupoleva, ktorý v letke doplní, resp. nahradí novinka – Airbus A319.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem toho priletia aj a vrtuľníky letky Ministerstva vnútra, kde predvedú štipku riadnej drámy aj špeciálne jednotky MV SR pri niekoľkých ukážkach zásahov. Môžete sa tešiť aj na aj letové ukážky skupiny Retro Sky Team, čo je skupina lietadiel, ktoré veľmi realisticky simulujú vzdušné súboje z druhej svetovej vojny.

V minulom roku vystupoval aj majster sveta v leteckej akrobacii Zoltán Veres na svojom lietadle Extra 300. Zapáčilo sa mu natoľko, že príde zas a opäť predvedie okrem svojej show aj spoločnú letovú ukážku Zoltána Veresa a lietadla Delfín L29. Je to jedinečné číslo, ktoré nemá v našom vzdušnom priestore obdobu, keď spoločne lietajú vrtuľové a cvičné prúdové lietadlo. Zoltán Veres sa narodil v roku 1964 v Maďarsku. Je to elitný maďarský letecký šampión a niekoľkonásobný držiteľ ocenenia z Guinnessovej knihy rekordov. Veľmi rád totiž podlietava mosty – tie budapeštianske podletel vari všetky – a vždy dole hlavou! Svoju kariéru začal v roku 1982,v roku 1986 vyštudoval Letecké inžinierstvo Vysokej škole v Nyíregyháze. Za svoju kariéru vyskúšal viac ako 110 druhov lietadiel.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pripravené budú tiež statické, aj letové ukážky modelov lietadiel a hlavne slovenské ultraľahké lietadlo Shark. Je to ultraľahké dvojmiestne lietadlo so „žraločím“ dizajnom od spoločnosti Shark Aero, ktorú založil konštruktér a šéf projektu Vladimír Pekár. Medzi ultralightmi je Shark čerešničkou na torte – okrem toho, že je pohodlný a dobre vyzerá, má predovšetkým vysoký výkon a je rýchly. Ako potvrdil jeden z  majiteľov týchto uľtraľahkých moderných „stíhačiek“  na Slovensku a pilot lietadla Roman Benedek, drží Shark vo svojej kategórii štyri svetové rýchlostné rekordy. V cestovnom režime lieta rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu, pričom jeho spotreba je na úrovni osobného auta – sedem až osem litrov na sto kilometrov bežného bezolovnatého 95 oktánového benzínu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

SÚŤAŽ:

Ak chcete vyhrať dve voľné vstupenky na Letecký deň Dubová, napíšte nám na adresu sutaz@podkapotou.sk odpoveď na otázku: Koľký ročník akcie Letecký deň Dubová sa bude konať v sobotu 28. mája 2016? Do mailu napíšte aj telefonický kontakt. Zo správnych odpovedí v piatok predpoludním vyžrebujeme výhercov. Ak máte záujem a chuť súťažiť, bude najlepšie, ak ste z Bratislavy, alebo okolia, pretože lístky si treba vyzdvihnúť v redakcii v Bratislave.

Ak chcete vedieť, ako to vyzeralo minulý rok, keď prišlo asi 6000 divákov, môžete si pozrieť nasledujúce video:

Viac informácií a podrobností o leteckom dni, aké sú prístupové trasy z rôznych kútov Slovenska, prehľadný orientačný plánik a organizačnú schému parkovania a rozmiestenia expozícií na letisku sa dozviete na:

www.leteckydendubova.sk

www.facebook.com/leteckydendubova

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo