2016-04-01 11:30:00
VW Slovakia - výrobná
VW Slovakia - výrobná linka
Zdroj: VW Slovakia

Prekvapenie a šok: Na Slovensku končia všetky automobilky!

1. apríl - Dalo sa to čakať, ale nikto nepredpokladal, že tak rýchlo. Nemohli ešte chvíľu počkať?

Zrejme si na to budeme musieť zvyknúť, ale s definitívnou platnosťou sa na tomto rozhodnutí už nič nezmení. Aspoň v nasledujúcich mesiacoch určite.

Čo predchádzalo tomuto prekvapujúcemu rozhodnutiu? V prvom rade – nie je prekvapujúce. Je to celkom legitímne a legálne právo automobiliek, ktoré dokonca vychádza v ústrety ľuďom. Hlavne tým, ktorí v automobilkách pracujú. Nie je to vôbec kontroverzné vyhlásenie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Naopak, je to celkom jasné potvrdenie stavu, ktorý je dokonca v našich končinách známy už dlhší čas. Iba sa o ňom nehovorilo.

Asi ste  začali v tejto chvíli uvažovať nad súvislosťami s trhom, ktorý klesá v Číne. Vďaka tomu sa predáva menej veľkých modelov prestížnych značiek, ktoré si do svojho rodiska píšu Slovensko. Áno, do istej miery je to pravda, ale nemá to nič spoločné s už oznámeným faktom, že svoju výrobu končia aj výrobcovia z oblasti automobilovej priemyselnej výroby (automotive), teda nielen priamo výrobné závody automobiliek.

Pýtate sa, ako je to možné a prečo ste sa o tom doteraz nikde nedozvedeli? Odpoveď je úplne jednoduchá a pritom prekvapujúca. Dokonca pre mnohých až nepochopiteľná. Majú na to právo, dokonca právny nárok podporený zákonom! To by už čo bolo, keby sa na Slovensku nedodržiaval zákon? Presnejšie zákonník práce. Že sa nedodržiava u nás všeličo, sme si už akosi (bohužiaľ) zvykli. Ale to výrobcovia áut nemienia akceptovať a rozhodne chcú skončiť tak, ako im to ukladajú naše právne predpisy.

Nezdá sa vám niečo na doterajších informáciách? Nuž aby ste to pochopili raz a navždy: automobilky aj ostatní výrobcovia skončia pracovný týždeň vždy v piatok. Iba vo výnimočných prípadoch je možné, že by najmä dodávatelia dielcov, podskupín a špeciálnych súčiastok mohli pracovať aj počas víkendu, ba dokonca aj vzhľadom na výrobné kapacity v non-stop prevádzke.

To sa môže v prípade potreby a prípad od prípadu (ad-hoc) týkať aj výrobcov. Vtedy, ak bude dopyt po ich výrobkoch natoľko veľký, že na jeho uspokojenie nebudú stačiť výrobné kapacity počas bežného pracovného týždňa.

 

Informácia je určená špeciálne pre dnešný deň bláznov. Mnohé informácie sa zakladajú na pravde, zvyšok je autorská fabulácia.

 

red

Komentáre k článku


Stream naživo