2016-03-23 14:15:00
Testy pneumatiky Continental SportContact
Testy pneumatiky Continental SportContact 6
Zdroj: continental

Letná pneumatika SportContact 6 spája najlepšie technológie Continental

Je určená pre pre dokonalý zážitok zo športovej jazdy a maximálnu bezpečnosť.

Nové letné vysoko výkonné pneumatiky SportContactTM 6 boli vytvorené na mieru športovým automobilom pre bezpečnú jazdu v rýchlosti až 350 km/h. Vodičom poskytujú vysokú priľnavosť k vozovke vďaka jedinečnej behúňovej zmesi Black Chili, kontrolu nad vozidlom zaisťujú štruktúrou dezénu s technológiou Force Vectoring a perfektnú stabilitu dosahujú prostredníctvom tretieho nárazníku zo špeciálneho materiálu Aralon 350.

Plášte sú dostupné v 41 rozmeroch pre ráfiky o priemere 19“ až 23“ a k svojim majiteľom putujú okrem iného z výrobného závodu Continental Barum v Otrokoviciach. SportContactTM 6 suverénne ovládli nedávny test nemeckého magazínu AutoBild sportscars, ktorý porovnával plášte zo segmentu UUHP (Ultra-High Performance Tires). Continental očakáva v tejto kategórií nárast dopytu po plášťoch veľkosti 19“ až 23“ takmer o 10%.

História vysoko výkonných pneumatík značky Continental siaha až do roku 1994, kedy predstavil prvé plášte s názvom ContiSportContact. Po viac ako 20 rokoch technických inovácií teraz popredný medzinárodný výrobca pneumatík predstavuje letnú novinku SportContactTM 6. Vodičom ponúka výnimočné vlastnosti vďaka špičkovým technológiám, ktoré prinášajú dokonalý zážitok zo športovej jazdy bez kompromisu v ohľade bezpečnosti vďaka behúňovej zmesi Black Chili, inovatívnemu dezénu využívajúcemu Force Vectoring a unikátnemu materiálu Aralon 350.

Zdroj: continental
Zdroj: continental

Vývojári Continental vytvorili zmes Black Chili pre dokonalú priľnavosť behúňa k vozovke aj vo vysokých rýchlostiach. Pneumatiky SportContactTM 6 využívajú ich dva kľúčové faktory. Behúňova zmes bola navrhnutá tak, aby pevne priliehala k mikronerovnostiam na povrchu vozovky. Zároveň princíp atomárneho suchého zipsu zaisťuje vysokú adhéziu k vozovke, ktorá funguje na princípe nanoskopických prísaviek. Najlepšiu možnú priľnavosť tak možno dosahovať v rôznych podmienkach - pri brzdení, zatáčaní či zrýchľovaní, na suchom i mokrom povrchu.

Vysokú kontrolu jazdy aj výkon poskytuje dezén pneumatík SportContactTM 6 s technológiou Force Vectoring pre optimálne rozloženie hnacích síl. Využíva rozmiestnenie rôznych prvkov na vnútorných aj vonkajších ramenných oblastiach behúňa. V závislosti od rozmeru pneumatiky jej tri alebo štyri centrálne rebrá spolu s vnútorným ramenom zaisťujú maximálny prenos síl, ktorý významne zlepšuje ovládateľnosť vozidla. Keďže je vonkajšie rameno pneumatiky vystavené väčšej záťaži ako vnútorné, boky rebier sú rozvrhnuté asymetricky, čo zvyšuje ich stabilitu. Pri vývoji vonkajšieho ramena dizajnéri skombinovali rôzne typy blokov. Veľké ramenné sú tu v kontakte so vzájomne prepojenými blokmi v druhom rade. To umožňuje obojstrannú podporu blokov behúňa počas rýchleho zatáčania a ponúka optimálny prenos bočných síl v dezéne.

Zdroj: continental
Zdroj: continental

Pneumatiky SportContactTM 6 sú schválené pre rýchlosť až 350 km/h, preto je ich konštrukcia prispôsobená tak, aby boli schopné stabilne odolávať pôsobeniu odstredivých síl. Výhradne pre účely pneumatík SportContactTM 6 vyvinuli špecialisti spoločnosti Continental materiál Aralon 350. Skladá sa z dvoch vlákien. Z pevného aramidového a pružného nylonového. Toto vlákno je umiestnené pod behúňom ako jednoliata krycia vrstva. Má funkciu vysokorýchlostného nárazníka pre bezpečné správanie pneumatiky aj pri najvyšších rýchlostiach.

Nové SportContactTM 6 sú určené predovšetkým pre čisto športové vozidlá, ako sú Audi R8 či Porsche 911, alebo automobily športového typu ako BMW rady 5 alebo Mercedes AMG. Rada obsahuje aj pneumatiky vhodné pre elektromobil Tesla S. Produkciu plášťov zabezpečuje okrem závodu spoločnosti Continental v nemeckom Korbachu aj filiálka Continental Barum v Otrokoviciach. Vzhľadom k rastúcej obľube segmentu vysoko výkonných vozidiel medzi zákazníkmi Continental očakáva, že dopyt po takýchto pneumatikách sa tiež zvýši. Pre rozmery 19" až 23" medziročne takmer o 10%, čo by v roku 2020 znamenalo 7,5 milióna predaných pneumatík. O predpoklade úspechu plášťov SportContactTM 6 u motoristov aj automobiliek svedčí okrem iného fakt, že k oficiálnemu schváleniu výrobcami vozidiel došlo ešte pred ich oficiálnym uvedením. Povolenie získali SportContactTM 6 od značky Honda, ktorej nový model Civic Type R práve s týmto obutím prekonal na pretekárskom okruhu Nürburgring traťový rekord obľúbenej Severnej slučky (Nordschleife) v kategórii sériových vozidiel s poháňanou prednou nápravou.

Zdroj: continental
Zdroj: continental

SportContactTM 6 ovládli aj odborné testovanie nemeckého motoristického magazínu AutoBild sportcars, do ktorého bolo v desiatich disciplínach zahrnutých päť ďalších modelov zo segmentu UHP od európskych, ázijských a amerických výrobcov. Pneumatiky  SportContactTM  6 potvrdili svoju suverenitu pri jazde na suchom aj mokrom povrchu, rovnako z hľadiska valivého odporu. Experti redakcie AutoBild sportcars im udelili hodnotenie „príkladné“ a ich výkon komentovali ako úplne presvedčivý. Ocenili predovšetkým pôsobivé bočné vedenie a precízne reakcie pri zatáčaní.

red.
ZDROJ: continental

Komentáre k článku


Stream naživo