2016-03-04 13:04:59
Neoplan Jetliner C
Neoplan Jetliner C
Zdroj: Jozef Vydra

Z Bratislavy na letisko do Schwechatu ako v lietadle

Overený slovenský dopravca Slovak Lines predstavil sedem najmodernejších autobusov.

Pre cestujúcich do Viedne či na letisko Schwechat prinášajú mnohé vylepšenia vrátane interaktívnych obrazoviek zabudovaných do každého luxusného sedadla Brusa Erino. Každá zabudovaná obrazovka v operadle sedadla má USB port pre nabíjanie telefónov a menších tabletov. K nabíjaniu notebookov či väčších zariadení slúži zásuvka na 230V na bočnej stene v každom rade sedadiel. V celom autobuse je Wi-Fi pripojenie s najrýchlejším internetom na Slovensku – až do 100 Mbit/s.

Trinásť metrov dlhé najmodernejšie autobusy Neoplan Jetliner C s vysokou mierou komfortu a inováciami sú najluxusnejšie vybavené linkové autobusy na Slovensku, ale aj v rámci Európy. Ich 6 valcové vznetové motory MAN D2066 Euro 6 so zdvihovým objemom 10 518 cm3 spĺňajú normu Euro 6. Majú maximálny výkon 265 kW/360 k pri 1700 otáčkach za minútu  a najväčší krútiaci moment 1800 Nm od 1000 do 1400 otáčok  za minútu. Radenie rýchlostí zabezpečuje automatizovaná 12-stupňová prevodovka TipMatic s asistentom rozjazdu do kopca MAN EasyStart.

Zaujímavosťou je, že každý spomedzi autobusov sa do istej miery podobá na lietadlo. Tie totiž pred nasadením do prevádzky pokrstia a nosia rôzne mená. Novinky vo flotile Slovak Lines majú mená a podobizne historicky významných slovenských osobnosti. Propagujú tak Slovensko na linke Bratislava-Viedeň a budujú dobré meno našej krajiny v zahraničí.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

„Každý autobus má unikátny dizajn, vďaka ktorému budú Slovensko aj v zahraničí reprezentovať naše historicky významné osobnosti,“ povedal pred krstom generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský. Sú to Ondrej Nepela, Vladimír Dzurilla, Eugen Suchoň, Milan Rastislav Štefánik, Štefan Banič, Martin Benka a Aurel Stodola.

Na krste autobusov boli aj potomkovia a blízke osoby slávnych Slovákov: praneter M. R. Štefánika, pani Tamara Dudášová, trénerka a „druhá mama“, krasokorčuliara Ondreja Nepelu, pani Hilda Múdra, manželka hokejistu Vladimíra Dzurillu, pani Zlatica Dzurillová a dcéra hudobného skladateľa Eugena Suchoňa, pani Danica Štilichová.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Najrýchlejší internet aj luxusné sedenie

Nový autobus vo farbách Slovak Lines má 54 miest na sedenie a 10 miest na státie. Všetky sedadlá sú vybavené multimediálnym zábavným systémom Funtoro s možnosťou výberu filmov, hudby, rádia, kamery on-line či množstva užitočných informácii, ktoré dodala spoločnosť Molpir. Aj v tom sa podobajú na komfort a výbavu pri cestovaní v lietadlách. Ba dokonca sú aj komfortnejšie, lebo sedadlá majú polohovateľnú chrbtovú a bočnú lakťovú opierku a vysúvateľné kožené opierky hlavy so sklápacími bokmi pre pohodlné držanie hlavy.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Rozdiel je v tom, že v lietadlách je prvá, alebo biznis trieda v prednej časti. V autobuse má 20 sedadiel od toalety v strednej časti smerom dozadu nadštandardný priestor pre nohy, aby mali úplný komfort aj tí najvyšší cestujúci alebo rodičia s deťmi.Podobnosť s lietadlom je aj v tom, že svoju príručnú batožinu si môžete vziať do autobusu a bezpečne si ju uložiť na určené miesto pod svoje sedadlo, prípadne do políc nad sedadlami cestujúcich.

O bezpečnosť cestujúcich sa starajú aj systémy aktívnej bezpečnosti a asistenčné systémy: ESP vrátane funkcie ABS a ASR, systém núdzového brzdenia Emergency Brake Assist (EBA), signalizácia núdzového brzdenia, či upozornenie vodiča pri mimovoľnom vybočení z jazdného pruhu s akustickou výstrahou (LGS).

Bezplatné občerstvenie a slovenská minerálka

Pre spríjemnenie cesty majú cestujúci v autobusoch k dispozícii drobné občerstvenie. Ide o tyčinky Gerlašky, Krivánky alebo Cereálky z domácej Pečivárne Liptovský Hrádok. O pitný režim cestujúcich sa stará firma Slovenské pramene a žriedla, ktorá dodáva pramenitú vodu Zlatá studňa.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Každý deň premáva na linke Bratislava - Viedeň 23 spojov Slovak Lines v každom smere. Lístky sú dostupné už od jedného eura, za bežné cestovné sa platí 5 eur. Už od jesene minulého roka môžete cestovať bez vytlačeného lístka. Pri nástupe do autobusu stačí ukázať QR kód alebo číslo lístka v smartfóne či tablete.

Komentáre k článku


Stream naživo