2015-12-12 06:00:00
Kia Sportage 4. generácie
Kia Sportage 4. generácie - výroba
Zdroj: Kia Motors Slovakia

Kia spustila v Tepličke nad Váhom výrobu nového modelu Sportage

Kia Sportage patrí medzi najúspešnejšie modely juhokórejského výrobcu, veľa si sľubuje aj od štvrtej generácie.

Štvrtá generácia Kia Sportage absolvovala svoju európsku premiéru na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte. Jeho prvá generácia sa vyrábala v juhokórejskom závode Hwasung od roku 1993. Nasledujúce dve generácie už vychádzali z brán jediného európskeho závodu značky Kia v Tepličke nad Váhom.

Druhá generácia vozidla Kia Sportage v počte viac ako 100 000 kusov schádzala z výrobných liniek závodu Kia Motors Slovakia od júna 2007 do mája 2010.. Tretia generácia vyrábaná v rokoch 2010 – 2015 zaznamenala u európskych zákazníkov okamžitý úspech. Počas piatich rokov si získala srdcia takmer 800 000 zákazníkov, pričom najväčšej obľube sa tešila medzi vodičmi v Rusku, Veľkej Británii a Nemecku. Kia Sportage ostáva i naďalej európskym bestsellerom značky Kia, keď si ho za prvých 11 mesiacov tohto roka kúpilo viac ako 98 000 zákazníkov z krajín Európskej únie.

Kia Sportage je jeden z najúspešnejších modelov značky Kia, keď jeho celosvetový predaj presiahol 3 milióny predaných kusov. V roku 2010 získal najvyššie možné hodnotenie  v bezpečnostných testoch Euro NCAP. Na svojom konte má aj prestížne dizajnérske ocenenia Red Dot Design Award, iF Design Award, Good Design a Automotive Brand Contest. Na Slovensku získala tretia generácia modelu Sportage v roku 2011 titul Auto roka. Kvalitu obľúbeného SUV ocenili v štúdii J.D. Power aj nemeckí vodiči, ktorí ho v rámci minuloročného hodnotenia spokojnosti zákazníkov posunuli na prvú priečku vo svojom segmente.

Pre Kiu bol rok 2015 plný noviniek

Kompletne vynovený model Kia Sportage sa dostane k zákazníkom počas prvých mesiacov budúceho roka. Už v závere toho aktuálneho však opäť stihol potvrdiť svoju vysokú úroveň bezpečnosti v testoch Euro NCAP, v ktorých získal maximálny možný počet piatich hviezdičiek.

Rok 2015 bol pre kórejskú automobilku rokom noviniek. „Ešte v jeho prvej polovici sme do výroby zaviedli produktovo vylepšenú verziu modelu cee'd. Od augusta potom aj atraktívnu športovo ladenú GT Line verziu. V jeho závere našim zákazníkom prinášame úplne novú, v poradí už štvrtú generáciu veľmi obľúbeného modelu Sportage. No a práve vďaka zavedeniu nových modelov do výroby môžeme hodnotiť tento rok ako úspešný, keď sa nám opäť podarí vyrobiť viac automobilov, ale aj motorov, ako v predchádzajúcom roku. Celkovo to bude vyše 330 000 áut a 580 000 motorov," povedal Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors

Sportage bude aj vo výbave GT Line

Záujemcovia o kúpu Kia Sportage si ho teraz môžu po prvýkrát objednať aj v atraktívnom prevedení GT Line. Tým, ktorí od jazdy očakávajú športovejšie zážitky, ponúka verzia GT Line rovnakú všestrannosť ako u štandardného modelu, pridáva však atraktívnejší zovňajšok a vzrušujúcejšie jazdné vlastnosti.

Štvrtá generácia modelu Sportage prichádza s atraktívnym, úplne novým dizajnom interiéru aj exteriéru. Má množstvo vyspelých technologických noviniek a vysokú kvalitu spracovania. Kompaktné SUV Kia Sportage dôsledne stavia na úspechu predchádzajúceho modelu. Zákazníkov v tomto segmente s čoraz silnejšou konkurenciou láka na množstvo inovatívnych a sofistikovaných prvkov. Nový interiér s vysokokvalitnými materiálmi je praktický a plný moderných technológií, ktoré zvyšujú komfort, úžitkovú hodnotu, konektivitu a bezpečnosť. Nové sú aj modernizované motory a zmeny na podvozku majú viesť ku komfortu odpruženia, zlepšeniu ovládateľnosti a kultivovanosti jazdy.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí.

Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. V júni 2015 spoločnosť začala vyrábať produktovo vylepšenú verziu Kia ceed, po ktorej bola do výroby zaradená i jej športová edícia GT Line. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu 2,23 milióna vozidiel.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo