2015-11-30 11:55:00
Ludove vozy
Ludove vozy
Zdroj: VW

Ľudove vozidlá obsadili naše cesty. Ako ste na tom so slovenčinou?

Je írečito štúrovská? Potom nebude problém a budete rozumieť aj ďalej napísanému textu...

Dobrého dňa vám, rodáci! A či ste už počuli tie novoty? Ľudove vozy, zvané autiaky sa nám vyrojili. Éj veruže sú rúče. Také – no jednoducho naše. Veď len povážte Slováci, viete, čo všetko je vo výbave? Nuž napríklad 3-úchytkové bezpečnostné opasky, bakuľa stupňomeniaca, bezručné pripojenie, denné lampáše, dva črpákonosiče, kartová škárka, kolenný vzduchový vankúš vedúceho, kropič predného skla aj kropič predných lampášov.

Čo? Že fakt nerozumiete?! Ale kieho že! Veď je to predsa jednoduché ako facka! Nuž tak keď ste sa stratili v ľubozvučnom pomenovaní výbavy, ponúkame aj preklad... Ide predsa o 3-bodové bezpečnostné pásy, radiacu páku prevodovky, hands-free pripojenie, denné svetlá, dva držiaky na pohár, adaptívny tempomat, slot na kartu, kolenný airbag vodiča ako aj ostrekovače predného skla a ostrekovače predných svetiel. Už vám je to jasné, Slováci? Tu si dokonca môžete aj vypočuť celý zoznam – to aby ste vedeli, ako krásne, ľubozvučne znejú všetky tie vymoženosti v našej rodnej reči.

A kdeže by ste na také čosi naďabili? V takých budovách, kde ich ukazujú aj predávajú. Nuž a veru vedzte, že ponúkajú sa tri rôzne vozy s výbavou Slovák. Ak hľadáte taký, čo najmenej „koštuje“, stačí na drevo pekne krásne narátať 9900 grošíkov, čo sa teraz eurami zovú. Čože za to dostanete? Ľudovo Polo Slovák, čo má všelijaké „protiprotivenstvá“ aby sa vám ľahšie, lepšie a oné, akože bezpečnejšie vozilo. Má on teda:

Prispôsobivý rýchlostník

(Adaptívny tempomat ACC s „Front Assist“ a „City Brake“)

Zabraňovač kolízií

(„Front Assist“ a „City Brake“)

Oči na chrbte

(Cúvacia kamera „Rear Assist“)

Nekonečné lampáše

(LED svetlomety)

Namäkko alebo natvrdo

(Sport Select – hydraulické nastavenie tlmičov Comfort/Sport)

Hľadač správnej cesty

(Navigačný systém „Discover Media“)

Pripojenie vozu do medzisiete

(CarNet služby a pripojenie na internet)

Prepojenie prešpekulovaného telefónu s vozom

(App Connect)

 

Slováci! Ak ste štúrovskej slovenčine nerozumeli, v zátvorke sú pomenovania všeobecné v jazyku, čo z ostrovov prišiel a po svete sa rozšíril.

Keď Ľudov Golf Slovák a Ľudov dlhý Golf Slovák chcete mať – viac dukátov musíte nazbierať. V prvom prípade ich treba naukladať 13 900, ak chcete ten dlhý (o Golfe Slovák hovoríme!) treba ešte tisícku pridať. Za to budete mať oproti (polo)vozu celý, čo má navyše ešte aj takéto Ludove vylepšenia:

Odstavovací služobník

(Parkovací asistent „Park Assist“)

Panský, chrbát hnetúci posed

(ergoActive sedadlo vodiča s masážnou funkciou a s vyhrievaním)

Pozorovač mŕtveho bodu

(Blind Spot monitor - senzor mŕtveho uhla, monitoring okolia pri cúvaní)

Súboj či pohodlie

(Voľba jazdných profilov)

Prispôsobivý podvozok

(Adaptívny podvozok DCC)

Pomocník v pruhu držiaci s úpravcom jasu lampášov

(Asistent zachovania jazdného pruhu Lane Assist a dynamická regulácia diaľkových svetiel Dynamic Light Assist)

Slováci moji rodní! Ak by málo vám bolo a viac vedieť ste chceli, môžete sa obrátiť nielen na medzisieťového hlásnika, ale ešte aj na knihu tvárí – tam sa viac dozviete. Aj o Ludových výhodách...

No a komu by ešte málo bolo, je tu aj Jazykovedno-kritická rozprava o potrebe používania slovenčiny v osobnej doprave alebo, čo by povedal Ľudovít Štúr, keby žil. Dozviete sa o tom na hlásnej trúbe:

red
ZDROJ: porsche.sk

Komentáre k článku


Stream naživo