2015-11-19 14:32:51
NDS vymieňa a dopĺňa
Ilustračné foto
Zdroj: nds

Diaľničné známky budú od nového roka už len elektronické!

Národná diaľničná spoločnosť predstavila nový spôsob úhrady za spoplatnenú diaľničnú infraštruktúru.

Papierovým diaľničným nálepkám od budúceho roka na Slovensku definitívne odzvoní. Motoristi budú môcť na diaľniciach od januára využívať elektronické diaľničné známky. NDS si od nového systému sľubuje takmer 100-% úspešnosť kontrol počas roka, ako aj nárast tržieb. Predpredaj elektronických známok plánuje spustiť v prvej polovici decembra.Národná diaľničná spoločnosť plánuje touto formou spoplatniť diaľničnú infraštruktúru pre automobily do 3,5 tony od roku 2016. Pripravila preto súbor otázok a odpovedí na najčastejšie otázky.

Kde si eDZ kúpim?

Elektronické diaľničné známky budú dostupné prostredníctvom internetového portálu, mobilnej aplikácie, samoobslužných automatov a na obchodných miestach.

Zdroj: ndsas.sk
Zdroj: ndsas.sk

Aké typy eDZ si môžem kúpiť?

Motorista si bude môcť kúpiť 10-dňovú elektronickú známku (10 eur), 30-dňovú elektronickú známku (14 eur) alebo ročnú elektronickú známku (50 eur).

Aké údaje zadávam pri kúpe eDZ?

Povinnými údajmi sú EČV a krajina registrácie.

Ako môžem platiť za eDZ?

Kúpu elektronickej diaľničnej známky bude možné uhradiť hotovosťou alebo platobnou kartou.

Zdroj: ndsas.sk
Zdroj: ndsas.sk

Dostanem doklad o kúpe eDZ?

Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu dostane motorista doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste obdrží papierový doklad.

V roku 2015 som oslobodený od úhrady za spoplatnenú infraštruktúru. Platí to aj v roku 2016?

Áno, registrácia oslobodenia od úhrady z roku 2015 platí aj pre rok 2016.

V galérii sú fotografie obrazoviek, ktoré sa zobrazia motoristom pri nákupe eDZ cez internet a cez mobilnú aplikáciu.

Elektronické diaľničné známky začnú platiť od 1. januára 2016. Platnosť ročných známok bude trvať tak ako doteraz od ich zakúpenia do 31. januára nasledujúceho roka. V prvom mesiaci budúceho roka tak ešte bude možné na ceste stretnúť vozidlá s papierovou nálepkou, inak sa s ich súbežným používaním nepočíta.

„Veľkým benefitom zavedenia elektronických diaľničných známok pre motoristov je, že nebudeme musieť zoškrabovať nalepenú diaľničnú nálepku zo skla. Druhým negatívom systému fyzických diaľničných nálepiek boli kontroly, doprava bola spomalená. Práve elektronizáciou táto dopravná komplikácia odpadá,“ zdôraznil šéf diaľničiarov.

Po novom budú kontroly na diaľniciach vykonávané prostredníctvom fixného kamerového systému aj mobilnými vozidlami NDS. „Kontrolný systém bude na dennej báze schopný odkontrolovať 90 % áut, ktoré v daný deň prejdú sieťou. Postupne môžeme povedať, že vozidlo, ktoré bude na diaľničnej sieti bez poplatku, nevydrží jazdiť bez zachytenia dlhšie ako štyri dni. Motorista bude zachytávaný kontrolným systémom tak často, že nebude ekonomicky výhodné, aby si diaľničnú známku nezakúpil,“ upozornil Gajdoš.

Systém elektronických diaľničných známok zavedie na Slovensku spoločnosť SkyToll, ktorá v súčasnosti prevádzkuje elektronické mýto. NDS s firmou podpísala zmluvu v septembri. SkyToll zvíťazil v súťaži diaľničiarov s ponukou, kde bola sadzba, ktorú si bude účtovať z predaja diaľničných známok vodičom najnižšia, a to 2,78 %.

Jozef Vydra
ZDROJ: TASR, ndsas.sk

Komentáre k článku


Stream naživo