2015-11-16 14:50:00
Jazdi hlavou
Jazdi hlavou
Zdroj: Jozef Vydra

Jazdi hlavou

Od dnes si televízni diváci RTVS môžu šesťkrát denne pozrieť cyklus krátkych audiovizuálnych programov.

Majú krátky a stručný názov Jazdi hlavou. Sú zamerané na znižovanie dopravnej nehodovosti. Cyklus vznikol v spolupráci Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ) s podporou medzinárodnej motoristickej federácie FIA v koprodukcii s RTVS. Ako uviedol prezident SAMŠ Dušan Koblišek, Slovensko sa týmto zapája aj do celosvetovej dopravno-vzdelávacej kampane pre bezpečnejšiu cestnú dopravu. Medzinárodná automobilová federácia FIA nezastrešuje iba motoristický šport, ako by sa mohlo zdať. Má projekt na znižovanie počtu dopravných nehôd. V tomto smere sú jej ambasádormi motoristickí športovci, majstri najrýchlejších volantov, ktorí vedia veľmi dobre, čo dokáže rýchlosť. A ako ju krotiť.

Všetko je prvý raz. Aj krízová situácia na ceste, aj dopravná nehoda. Niekto sa jej vyhne počas celého aktívneho pôsobenia za volantom, iní ju absolvujú niekoľkokrát. Alebo iba raz. Prvý a posledný zároveň...

Od vzniku samostatného Slovenska sa postupne znižuje počet usmrtených osôb na cestách. Najlepšie to bolo v roku 2013. Pozitívny trend znižovania následkov dopravnej nehodovosti je výsledkom viacerých aktivít. U nás predovšetkým zvyšovaním represie v doprave. Má nielen priamy dopad na situáciu na cestách, ale aj sociálne súvislosti s vplyvom na rodinné rozpočty. Je snaha sprísňovať podmienky na vydávanie vodičských oprávnení, postupne, hoci pomaly, predsa sa zlepšuje kvalita cestnej siete výstavbou najmä rýchlostných komunikácií. To znižuje počet rizikových nehodových úsekov. Osvete chýbajú nové prostriedky. Rôzne výchovné a vzdelávacie programy majú malý dosah a oslovujú málo tých, ktorým sú určené. Vodičov, chodcov, cyklistov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Vývoj nehodovosti v roku 2014 a extrémny nárast počtu usmrtených v jeho prvej polovici ukázal, že pozitívny trend môže mať negatívne výkyvy. Žiaľ v roku 2015 je to podobne. Preto sú namieste všetky prostriedky neustáleho zvyšovania vedomostí všetkých účastníkov cestnej premávky. V okolitých krajinách sa už roky pravidelne vysielajú krátke televízne šoty, ktoré krátko, jasne a zrozumiteľne dávajú ľuďom rady, ako prežiť nástrahy motorizmu.

Podľa tvorcov cyklu bolo cieľom vytvorenie krátkych troj až päť minútových situačných spotov s dopravno-výchovnou tematikou. Tematicky sa zameriavajú na jednotlivé skupiny vodičov a ďalších účastníkov cestnej premávky, techniku jazdy či alkohol za volantom. „Podarilo sa vyvinúť formát, ktorý pôsobí na emócie, je krátky, úderný a dostáva sa divákom pod kožu,“ povedala Marta Gajdošíková, riaditeľka Programu RTVS 2. Vysielanie tohto televízneho cyklu privítal aj viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. „Som veľmi rád, že to nie sú žiadne fikcie, ale vychádzajú z reality slovenských ciest. Sú to skutočné príbehy, ktoré sa stali,“ uviedol. Upozornil, že od začiatku roka sa na slovenských cestách stalo už vyše 220 smrteľných dopravných nehôd.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Po štarte pilotnej časti, ktorá sa vysielala od 2. augusta každú nedeľu o 9:30 na Jednotke, sa odo dnes budú objavovať  približne 6 krát denne v rôznych časoch na oboch programoch verejnoprávnej televízie RTVS. Tá sa zhostila veľmi dobre výroby a ako dodala Marta Gajdošíková, riaditeľka druhého okruhu verí, že tieto krátke dielka zaujmú práve tých, ktorým sú určené. Ako predjedlo máme pre vás upútavku:

Viceprezident PZ, plukovník Ľubomír Ábel dodal, že v poslednom čase je najmä veľa nehôd chodcov, hlavne starších. Na tých musia vplývať aj ostatní členovia rodiny. Polícia pripravuje množstvo preventívnych akcií na ich vzdelávanie s rozdávaním reflexných prvkov.

Jazdiť bezpečne a hlavou – to je vážny problém v ktoromkoľvek kúte sveta. Všimli si to už aj takí velikáni filmu, ako napríklad svetoznámy režisér Luc Besson. Pod jeho taktovkou vznikol zaujímavý film pre FIA s veľavravným názvom Save Kids Lives.

Zachrániť detské životy je prvoradou prioritou grantov FIA pre zvyšovanie bezpečnosti na cestách. Ale tiež dospelých, chodcov, cyklistov, vodičov – jednoducho všetkých. A práve na to sa zameriava séria krátkych videí, ktoré by ste si mali pozrieť na obrazovkách RTVS aj vy a všetci vo vašej rodine a vo vašom okolí. Hoci ich nerežíroval taký (zatiaľ) svetoznámy režisér, tvorcovia pripravili množstvo veľmi dobre spracovaných tém. Naozaj stojí za to vidieť ich a poučiť sa.

Jozef Vydra
ZDROJ: RTVS, SAMŠ, P PZ

Komentáre k článku


Stream naživo