2015-10-06 14:28:55
Volkswagen AG má informačnú
Volkswagen AG má informačnú internetovú stránku
Zdroj: VW AG

Volkswagen AG má informačnú internetovú stránku, pridali sa Audi aj Škoda

Volkswagen AG urobil ďalší krok k objasneniu otázky, ktorých vozidiel s naftovým motorom EA 189 sa môže týkať servisná akcia.

Všetci zákazníci značky Volkswagen majú možnosť sami si overiť, či budú na ich vozidle realizované nutné nápravné opatrenia. Zákazníci môžu pomocou identifikačného čísla vozidla (VIN) rýchlo a jednoducho zistiť, či ich vozidlo je alebo nie je vybavené softvérom na úpravu emisií pri skúšobnom režime.

Volkswagen na svoju webovú stránku integroval online nástroj. Na adrese info.volkswagen.de  získa každý zákazník po zadaní identifikačného čísla vozidla (VIN) informáciu, či jeho vozidlo je alebo nie je vybavené softvérom na úpravu emisií pri skúšobnom režime. Okrem toho na stránke sú k dispozícii aj ďalšie informácie, ako aj otázky a odpovede týkajúce sa tejto témy. Zatiaľ sa to týkalo iba nemeckých zákazníkov, respektíve áut predaných v Nemecku. No ak máte auto kúpené, alebo dovezené z Nemecka, uspejete práve na tejto stránke. Aktuálne prebieha integrácia tohto online nástroja do národných internetových stránok na celom svete a je predpoklad, že už od 7.októbra 2015 bude overovanie k dispozícii aj pre slovenských zákazníkov na stránke www.vw.sk

Zákazníci sa samozrejme aj naďalej môžu obrátiť na autorizovanú predajnú a servisnú sieť značky Volkswagen na Slovensku a preveriť si informáciu o svojom vozidle. K tomuto prevereniu budú zákazníci potrebovať identifikačné číslo ich vozidla (VIN).

Podobne postupovala aj automobilka Audi, ktorá pre vozidlá vybavené spomínanými motormi zabezpečila vyhľadanie na svojej stránke aby mohli zákazníci skontrolovať, či majú pod kapotou motor, ktorý je vybavený softvérom na úpravu emisií pri skúšobnom režime. Aj Audi však zdôrazňuje, že vozidlá sú bezpečné z technického hľadiska a pojazdné.

Aj automobilka Škoda Auto už spustila špeciálnu stránku pre overenie čísel VIN áut, ktoré sa týkajú motorov EA 189. Téma s emisiami výfukových plynov sa celosvetovo týka 1,2 milióna škodoviek, pričom viac ako 100 000 z nich môže jazdiť v Česku. Na stránke jednoducho zadáte sedemnásťmiestny kód VIN, vyhľadávanie bude úspešné ale iba v prípade, že ide o modely Fabia II (2009 až 2014), Roomster (2009 až 2015), Rapid (2011 až 2015), Yeti (2009 až 2015), Octavia II (2009 až 2013) a Superb II (2009 až 2013). Práve tie totiž môžu mať pod kapotou inkriminované motory 1.2 TDI, 1.6 TDI a 2.0 TDI homologizované pre emisnú normu Euro 5. Rovnakú informáciu podá tiež infolinka Škoda Auto a všetci zmluvní partneri Škoda. Škoda Auto Slovensko informácie ponúka tiež na svojej hlavnej stránke v spodnej časti stránky ako na obrázku.

Zdroj: Škoda auto

Škoda Auto v tlačovom vyhlásení uvádza, že autá sú plne schopné prevádzky a ich užívaním posádke nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Volkswagen AG bude naďalej aktívne informovať všetkých dotknutých zákazníkov svojich značiek, tak ako sme toho svedkami aj v súčasnosti. Ak by aj bolo potrebné upraviť emisné vlastnosti, Volkswagen zdôrazňuje, že všetky vozidlá sú po technickej stránke bezpečné a pojazdné.

Ešte v októbri predstavia dotknuté značky koncernu Volkswagen AG príslušným úradom technické riešenia a opatrenia vedúce k riešeniu danej situácie. Majitelia týchto vozidiel budú o nich informovaní v priebehu nasledujúcich týždňoch a mesiacoch.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: VW, Porsche Slovakia, Auto Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo