2015-08-27 09:55:00
Stlačte nadol náklady za
Stlačte nadol náklady za auto
Zdroj: Shutterstock – Seocentrum

Stlačte náklady za svoje auto dole

Zdá sa vám, že vás stojí váš štvorkolesový miláčik viac a viac peňazí? Možno to nie je len zdanie, možno je to naozaj tak. A práve v takýchto chvíľach prichádza na rad šetrenie.

Nie, nezačnete menej jazdiť, ani sa nebudete pokúšať na burze znížiť ceny ropy, jednoducho urobíte niektoré z týchto opatrení a ušetríte.

 

Znížte odpor vzduchu

Ušetriť vám pomôžu autodiely, teda ak si ich správne vyberiete. Jazdíte často s otvorenými oknami? Okenné deflektory vám znížia odpor vzduchu a ušetríte nejaký ten polliter paliva na sto kilometrov. Nájdite si chvíľku času a dajte si dole tú „truhlu“ na lyže, ktorú máte na streche už od decembra. Tých dvadsať minút, čo vám to zaberie, sa vám vďaka lepšej spotrebe veľmi rýchlo vráti.

 

Správny tlak v pneumatikách

Správne natlakované pneumatiky vám tiež pomôžu znížiť spotrebu. Keď ich máte už o 10 % mäkšie, ako odporúča výrobca, vaša spotreba sa môže zvýšiť až o 0,5 l/100 km. Ale pozor, ani prehustené pneumatiky nie sú dobré, strácajú svoje jazdné vlastnosti a nedržia na ceste.

 

Poriadok v kufri

Máte neporiadok v kufri a vozíte 20 kíl zbytočností navyše? Je načase upratať si a nechať tam len to potrebné. Pretože každé kilo, ktoré veziete v aute sa vám prejaví na spotrebe. To, že vy tieto veci v kufri nevidíte, neznamená, že vaše auto ich nevozí.

 

Predvídajte, jazdite na neutrále a brzdite motorom

To, čo vás chcú naučiť v autoškole, aby ste predvídali, vám môže ušetriť nezanedbateľný objem paliva. Vidíte už zdiaľky na križovatke červenú? Zaraďte neutrál a dôjdite k semaforom na ňom. Aj brzdenie motorom vám pomáha ušetriť spotrebu a šetrí brzdové kotúče.

 

Zaujímajte sa o svoju poistku

Ste poistený vo vašej poisťovni dlhé roky? Buďte opatrný, tu sa vernosť necení tak, ako by sa mala. Skúste si zistiť cenovú ponuku ostatných poisťovní. Možno zistíte, že vaše povinne zmluvné poistenie nie je také výhodné, aké bolo, keď ste ho uzatvárali.

 

Repasované dielce

Nové náhradné dielce vás svojou cenou rozhodne nepotešia, a preto je pokazené auto malá-veľká pohroma. Skúste ušetriť aj na tejto položke tak, aby ste sa však nepripravili o kvalitu. Pokazilo sa vám turbo? Nebojte sa kúpiť si repasované turbodúchadlo.

 

Sú repasované dielce bezpečné?

Otázka, ktorú si kladie každý, kto uvažuje o ich kúpe. Áno, repasované dielce sú bezpečné, dokonca na ne dostanete aj záruku. Repasovanie je úplne bežné, repasujú sa predsa kazety do tlačiarní, notebooky, mobily či tablety. Je to bežná prax, ktorú využívajú aj najväčší výrobcovia. Nemusíte sa ničoho báť, za polovičnú cenu získate takmer rovnakú kvalitu ako pri novom kuse.

red
ZDROJ: PR článok

Komentáre k článku

Stream naživo