2015-06-29 11:58:12
Tech for Slovakia podporila
Tech for Slovakia podporila aj Škoda Auto Slovensko
Zdroj: Jozef Vydra

Rátať, čítať... jednoducho mať vzdelanie – je to také samozrejmé?

To, čo vás nedokážu naučiť rodičia, doháňajú učitelia. Aké jednoduché... Lenže naozaj?

Ak chceme v spoločnosti niečo dosiahnuť, musíme sa vedieť uplatniť. Mnohí mladí ľudia majú hendikep hneď na štarte – nemajú možnosti uplatniť sa. Pochádzajú zo znevýhodnených rodín, chýbajú im návyky, výchova v rodine, skúsenosti.

Naša krajina potrebuje vzdelaných ľudí, ktorí sa budú vedieť zamestnať – nielen v automobilovom priemysle, kde nám už teraz chýbajú ľudia s odborným vzdelaním zo stredných škôl. Ako pomôcť zvýšiť úroveň školstva, ktoré má nízku úroveň kvality vzdelávacieho systému? Treba na to nielen peniaze, ale aj vhodných učiteľov. Poslať najlepších k najslabším – to je myšlienka projektu Teach for Slovakia, ktorá sa zaoberá vzdelávaním v najhorších podmienkach, napríklad aj v rómskych osadách. K pomyselnej kvapke v mori sa pridali mladí učitelia, ktorí raz budú rozhodovať o budúcnosti našej krajiny. Najprv však musia absolvovať ťažkú realitu súčasného Slovenska, aby mohli posúdiť, ako sa žije tým najbiednejším .

Učitelia učia neraz v podmienkach, kam sa nedá dostať napríklad pravidelnou dopravou. Ako inak sa dopraviť do týchto najzabudnutejších kútov Slovenska? Škoda Auto Slovensko sa pridalo k pomoci ako formovať tých, ktorí by inak nemali šancu získať vzdelanie, zistiť, čo je v nich. Je novým partnerom prestížneho programu v rodine, ktorý pomáha zlepšovať situáciu v školstve na Slovensku. Je súčasťou celosvetového programu Teach For All, ktorý pôsobí v 35-tich krajinách na viac ako 1 000 školách a dal šancu na lepší život už tisícom detí. Program celosvetovo aj lokálne podporujú lídri biznisu, ku ktorým sa teraz pripojila aj Škoda. Pripravila dva automobily Škoda Fabia, ktoré riešia mobilitu v menej rozvinutých regiónoch Slovenska a pomáhajú riešiť učiteľom z programu Teach for Slovakia učiť, vzdelávať, pomáhať.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

„Naši učitelia strávili niekoľko hodín denne cestovaním za žiakmi, čo výrazne znižovalo efektívnosť ich práce. Pomocnú ruku nám podala spoločnosť Škoda Auto Slovensko a tento vyriešila tento pre nás neriešiteľný problém. Veľká vďaka za podporu a ochotu. Verím, že najobľúbenejšia automobilová značka na Slovensku bude dobrým príkladom aj pre ďalšie spoločnosti. Tak by sa mala správať spoločensky zodpovedná firma,“ dodáva Stanislav Boledovič, zakladateľ a riaditeľ Teach for Slovakia.

Učiteľ by mal byť lídrom v triede – hlavnou víziou je, aby každý zo žiakov poznal svoje silné stránky, aby vedel, ako by pomohol ostatným v komunite, v ktorej žije. Možno sa to navonok nezdá, ale aj rómskym rodičom na svojich deťoch záleží – len je otázkou, ako majú dosiahnuť úroveň, života a vzdelania v rámci svojich možností.

Nilen v škole v rómskej osade, ale aj v „klasickej“ sídliskovej škole  – tam všade sa dá budovať budúcnosť detí – nielen rómskych, ale aj „problémových“ detí z neúplných rodín, kde sa neraz pridávajú problémy s drogami, záškoláctvom a podobne.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Teach for Slovakia organizuje mladých ľudí, aby išli učiť do problémových oblastí. Toto im asi ministerstvo neponúkne, preto ich ťahajú do reality, do praxe. Učiteľmi sú absolventi prestížnych univerzít a vysokých škôl nielen u nás, ale aj vo svete. Napríklad Alexander Jakubčo, ktorý sa poďakoval verejne rodičom, že ho v rodine naučili, čo je to dôvera, že dostal najlepšie vzdelanie. „Rodičia mali vždy pre mňa čas, obrazne aj doslovne ma vždy postavili, aj keď som 100 krát spadol“, dodal a pokračoval: „Učím v škole, kde sú deti „vopred predurčené na neúspech“ – neraz hladné, smädné. Tam viac ako učenie do popredia prichádzajú ľudské vlastnosti. učitelia“.

„Chcel som byť vždy bohatý a potom byť filantropom, ale nechcel som čakať tak dlho – preto som sa prihlásil do programu, aby som pomohol už teraz, hovorí Ivan Sakin, ktorý vyštudoval na súkromnej vysokej škole v Českej republike financie a manažment...

Slovenské školstvo vykazuje nízke hodnoty kvality vzdelávacieho systému. Celoštátne naši žiaci dosahujú v medzinárodných meraniach ich základných zručností alarmujúce výsledky, keď sa radíme až na 30. miesto z 33. krajín OECD (štúdia PISA, 2012). Bariérou je aj vysoká nerovnosť v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Slovensko je na poslednej priečke v rebríčku 70. krajín, ktorý meria vplyv sociálno-ekonomického zázemia na výsledky žiakov v škole (štúdia PISA, 2012).

„Misiou Teach for Slovakia je podporiť špičkových absolventov, aby sa stali efektívnymi a inšpiratívnymi lídrami, ktorí pomôžu naplniť našu víziu - aby raz všetky naše deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu v živote uspieť. Na Slovensku sme program naštartovali v roku 2014 s osobnou podporou ministra školstva a pod záštitou prezidenta republiky Andreja Kisku. V súčasnosti pôsobíme na školách v Plaveckom Štvrtku, Dobšinej, Poprade, Huncovciach, Stráňach pod Tatrami, Nálepkove a Levoči. Program plánujeme v ďalšom roku rozšíriť do všetkých častí Slovenska,“ dodal Stanislav Boledovič.

Program vyhľadáva najlepších absolventov univerzít na základe prísneho výberového sita. Na Slovensku bolo vybraných z 220 prihlásených 15 absolventov. Po absolvovaní intenzívneho vstupného tréningu strávia dva roky ako učitelia na základnej škole na plný úväzok. Vďaka ich intenzívnej a neľahkej práci s deťmi a komunitami školy si ďalej rozvíjajú svoje líderské schopnosti, ktoré priamo využívajú na rozvoj svojich žiakov po akademickej a osobnostnej stránke. Sú intenzívne podporovaní rôznymi kurzami, koučmi a mentormi, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Absolvovanie programu je vďaka prísnym kritériám výberu, bohatému vzdelávaciemu konceptu a podpore významných slovenských lídrov výnimočným štartom akejkoľvek kariéry. 

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra, Škoda Auto Slovensko

 „Škoda ako tradičná značka na slovenskom trhu, ktorá pôsobí v každom regióne Slovenska, si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť, a preto pomoc znevýhodneným skupinám vníma veľmi prirodzene. Dlhodobo pomáhame odstraňovať bariéry hendikepovaným motoristom a teraz s rovnakým nadšením podporujeme aj program Teach for Slovakia. Som presvedčený, že má veľký význam pre budúcnosť Slovenska. Vzdelaní mladí ľudia sú budúcnosťou tejto krajiny a nás teší, že sme k tomu mohli prispieť,“ uviedol pri slávnostnom odovzdaní dvoch automobilov Škoda Fabia konateľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko Ing. Karel Sklenář. 

Súčasť gobálneho programu Teach For All

Teach for Slovakia je súčasťou celosvetového programu Teach For All, ktorí pôsobí v 35 krajinách na viac ako 1 000 školách s cieľom zlepšiť vzdelávací systém pre všetky deti. Programom už prešlo viac ako 60 tísíc mladých lídrov, ktorí dali šancu na lepší život tisícom detí po celom svete. Podporujú ho také osobnosti svetového biznisu ako napríklad svetový líder IT  biznisu Bill Gates s manželkou, rodina Waltonovcov, vlastniaca jednu z najväčších sietí obchodov na svete Wal-Mart, Jeff Bezos, zakladateľ spoločnosti Amazon, či spoločnosti Google, EMERSON alebo VISA. Na Slovensku je to napríklad spolumajiteľ spoločnosti ESET a filantrop Anton Zajac.

Komentáre k článku


Stream naživo