2015-05-30 04:00:00
Kia vyrobila už viac
Kia vyrobila už viac ako 1 milión kusov modelu cee'd

Kia rekordne predáva aj vyrába - už viac ako 1 milión z modelu cee'd

Spoločnosť Kia Motors Slovakia so sídlom v Tepličke nad Váhom neďaleko Žiliny vyrobila už miliónty model s označením Kia cee'd.

Dosiahla tým významný míľnik na svojej životnej púti, ktorá sa začala v roku 2006. Model cee'd od svojho uvedenia na európske trhy pred deviatimi rokmi zohral významnú úlohu v popularite značky Kia a jej obchodnom úspechu v tomto regióne.

Je to ďalší úspech po tom, čo spoločnosť apríli vyrobila už viac ako dva milióny automobilov. Jubilejným autom bol športovo strihnutý model Kia ceed GT, ktorý zamieril za svojím zákazníkom do Belgicka. Kia vyrába automobily na slovenskom od roku 2006 a produkcia roka na rok rastie.

Minulý rok vyrobili na Považí v Tepličke nad Váhom približne 323 000 automobilov a 493 000 motorov, čo predstavovalo ročný výrobný rekord a nárast o tri percentá v porovnaní s rokom 2013.Kia Motors Slovakia zamestnáva viac ako 3 800 zamestnancov, ktorí na moderných výrobných linkách pracujú na tri zmeny.

Milión za deväť rokov

Z výrobnej linky jediného európskeho montážneho závodu Kia Motors zišla miliónta Kia cee'd v najvýkonnejšej verzii GT s päťdverovou karosériou a vo farbe Fusion White pre klienta z Holandska. Pohonná jednotka s objemom 1,6 l T-GDI (Turbo Gasoline Direct Injection) s výkonom 150 kW (204 k) sa tiež montuje v žilinskej prevádzke.

Model Kia cee'd, vyrábaný výhradne pre európsky trh v najmodernejšej výrobnej prevádzke Kia Motors, teraz tvorí viac ako 21 % celkových európskych predajov značky. V roku 2014 sa tu predalo vyše 75 960 nových vozidiel s týmto označením, čím sa Kia cee'd stala druhým najpredávanejším modelom Kia v Európe, hneď za populárnym zástupcom kompaktnej SUV triedy, modelom Kia Sportage, ktorého rodný list takisto pochádza zo Slovenska.

Artur Martins, viceprezident pre marketing spoločnosti Kia Motors Europe pri tejto príležitosti uviedol: „Modelový rad cee'd od spustenia výroby v roku 2006 prešiel dlhú cestu, vrátane ďalších karosárskych verzií  kombi Sportswagon a trojdverovej verzie pro_cee'd, čím nám umožnil vstup aj do nových segmentov trhu. Naše výkonné modely GT, uvedené v roku 2013, nám zase otvorili cestu k tým zákazníkom, ktorí pri výbere automobilu hľadia viac na emócie a uprednostňujú atraktívny dizajn a príjemný pôžitok z jazdy. Čo sa týka našich ďalších plánov, budeme sa naďalej venovať vývoju modelu cee'd, ktorý položil základy úspechu značky Kia v Európe.“

Kia cee´d: dôležitý bod zlomu v histórii značky

Spustenie výroby a predaja prvej generácie Kia cee´d znamenalo novú éru pre obchodný rast značky Kia v Európe, keďže išlo o prvý model Kia, ktorý bol navrhnutý, konštruovaný a vyrábaný výhradne v Európe. Navrhli ho vo Výskumnom a vývojom centre automobilky vo Frankfurte nad Mohanom . Od svojho uvedenia na trh v roku 2006 Kia cee´d prekonala očakávania už existujúcich Kia zákazníkov a pritiahla do predajní aj tých európskych spotrebiteľov, ktorí doteraz kúpu značky Kia iba zvažovali.

Aj označenie modelu „cee´d“ poukazuje na európske korene a pôvod, nakoľko je v ňom zakomponované kódové označenie modelu pre Európu „ED“, ktoré vyzdvihuje aj fakt, že ide o prvý „European Design“ značky. Okrem toho "CE" symbolizuje spojenie koncepcie, vývoja a výroby modelu v Európe a určené pre trhy Európy - „The Community of Europe“.

Počas výrobného cyklu  prvej generácie modelu Kia cee´d od roku 2006 do roku 2012 bolo vyrobených 646 305 kusov. Druhá generácia si doposiaľ našla 353 695 európskych zákazníkov od svojho uvedenia na trh - ponúka vysoko kvalitný a elegantný interiér, atraktívny dizajn a širokú škálu účinných a hospodárnych motorov. Ako každý automobil Kia v Európe, aj Kia cee´d ťaží z benefitov unikátnej 7-ročnej záruky Kia / 150 000 km.

Vzhľadom k objemu produkcie predstavujú modely populárnej Kia cee´d takmer polovicu celkovej produkcie prevádzky. Nasledujú modely Kia Sportage a Kia Venga. Model cee´d, vyrábaný výlučne pre európske trhy v najmodernejším závodu Kia v slovenskom Žiline, teraz reprezentuje viac ako 21 percent celkových európskych predajov tejto značky. V roku 2014 sa tu predalo cez 75 960 vozov s týmto označením, čím sa Kia cee´d stala druhým najlepšie predávaným modelom Kia v Európe, hneď za veľmi oceňovaným kompaktným SUV Sportage, ktoré sa rovnako vyrába v Žiline.

Modely zo Slovenska putujú na 76 svetových trhov, väčšinu kupujúcich však tvoria trhy v celej Európe a Rusku. Od roku 2006 Rusko predstavuje viac ako jednu pätinu všetkých tržieb modelov radu Kia cee´d (207 597 kusov).  Vozidlo si veľmi obľúbili aj zákazníci vo Veľkej Británii (102 858 vozidiel) a Nemecku (99 080).

Príde GT Line s turbomotorom

Kia ešte tento rok rozšíri modelový rad cee'd o edíciu GT Line, ktorá prenesie štýl a športový naturel modelov Kia cee'd GT a Kia pro_cee'd GT aj do štandardných zástupcov  tohto modelového radu. Nová edícia GT Line bude v ponuke pre všetky tri verzie: päť-,  aj trojdverový hatchback, ako aj kombi Sportswagon. Kia cee'd GT Line okrem toho prináša do Európy aj úplne nový maloobjemový motor z dielne Kia Motors s objemom 1,0 litra T-GDI (Turbo Gasoline Direct Injection) - preplňovaný zážihový motor s priamym vstrekovaním paliva a s novou sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovku. Cieľom vývoja novej pohonnej jednotky a prevodovky bolo zníženie spotreby paliva a emisií CO₂ pri súčasnom zachovaní výkonových parametrov a okamžitej odozvy na pokyny vodiča.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo