2015-05-11 11:07:30
Štyri modely - celá
Štyri modely - celá rodina Ford Transit
Zdroj: Ford

Fordu v poslednom čase „ide karta“ v predaji aj technológiách

V prvom štvrťroku 2015 sa Ford stal najlepšou značkou úžitkových vozidiel v Európe, vyhlásili ho aj za najinovatívnejšiu značku.

Spoločnosť Ford si v Európe zaistila prvú priečku v oblasti predaja úžitkových vozidiel. Postaral sa o to predovšetkým dopyt po rozšírenom úplne novom štvorčlennom modelovom rade Transit, ktorý spôsobil najvyšší podiel automobilky na trhu za 20 rokov. Ford sa stal najpredávanejšou značkou úžitkových vozidiel za prvý štvrťrok 2015, keď predal na svojich 20 tradičných európskych trhoch 70 646 úžitkových vozidiel počas prvých troch mesiacov, čo je medziročný nárast o 42,4 percenta. Trhový podiel automobilky vzrástol na celkových 13,3.

„Spoločnosť Ford kompletne vynovila svoju ponuku úžitkových vozidiel a posun zo siedmeho miesta na trhu v roku 2012 na úplný vrchol v roku 2015 dokazuje, že zákazníkom dávame presne to, čo potrebujú“, povedal Peter Fleet, viceprezident pre oblasť predaja spoločnosti Ford of Europe.

Na čele stúpajúceho predaja stojí rodina vozidiel Ford Transit, ktorá tento rok oslavuje svoje 50. výročie. Spoločný dopyt po modeloch Transit a Transit Custom vzrástol o 27 percent, v prvom štvrťroku sa predalo viac ako 45 000 vozidiel, predaj modelu Transit Connect stúpol o 69 percent. Z modelu Transit Courier, ktorý je úplne prvým malým Transitom, sa predalo 4 400 kusov.

Zdroj: Ford Motor Company

Silný kvartál zaznamenal aj pickup Ford Ranger, ktorý je najpredávanejším modelom vo svojom segmente s počtom 6 578 predaných vozidiel, medziročne je to zvýšenie o 46 percent.

Najinovatívnejšia automobilová značka

Spoločnosť Ford Motor Company získala na desiatom výročnom odovzdávaní cien AutomotiveINNOVATIONS ocenenie „Most Innovative Volume Brand 2015“ za bezpečnostné a poloautonómne asistenčné systémy pre vodiča.

Centrum automobilového manažmentu so sídlom v Nemecku označilo spoločnosť Ford za víťaza kategórie, pričom zohľadnilo inovácie od 18 svetových automobilových skupín, ktoré zastupovali 53 značiek. Nový Ford Focus vyhral vo svojej triede a úplne nový Ford Mondeo sa umiestnil v prvej trojke vo svojej kategórii.

Zdroj: Martin Cyprian
Zdroj: Ford motors

Spoločnosť Ford získala ocenenie za bezpečnostné a asistenčné systémy pre vodiča vrátane aktívneho parkovacieho asistenta, ktorý vodičovi pomôže zaparkovať na pozdĺžne aj kolmé parkovacie miesto, ako aj za technológiu automatického brzdenia systému predchádzania nárazom pri nízkych rýchlostiach Active City Stop, ktorý pracuje pri rýchlostiach do 50 km/h.

Centrum automobilového manažmentu je nezávislý inštitút zameraný na výskum v oblasti automobilov a mobility a strategické poradenstvo na Univerzite aplikovaných vied v nemeckom Bergisch Gladbachu. Ocenenie AutomotiveINNOVATIONS je uznaním za inovácie pri vývoji automobilov. Porota na čele s riaditeľom centra Prof. Dr. Stefanom Bratzelom a v spolupráci so spoločnosťou PricewaterhouseCoopers AG oznámila, že asistenčné systémy pre vodiča predstavovali takmer 300 predložených inovácií.

„Ocenenie AutomotiveINNOVATIONS identifikuje budúce trendy v automobilovom priemysle na základe viac ako 1 200 technických inovácií,“ povedal Bratzel. „Spoločnosť Ford získala ocenenie ,Most Innovative Volume Manufacturer‘, čo je dôkazom sily inovácií značky. V modeloch Focus a Mondeo sa už mnoho inovácií dostalo aj do výroby.“

Zdroj: Ford
Zdroj: Ford

Porotcovia vyjadrili uznanie za ocenený 1,0-litrový motor EcoBoost. Tento motor sa minulý rok stal vôbec prvým motorom, ktorý tri roky po sebe získal ocenenie Medzinárodný motor roka. Porotcovia ďalej ocenili aj technológiu elektronického stabilizačného systému tejto automobilky. Joe Bakaj, viceprezident pre vývoj produktov v spoločnosti Ford of Europe vo Frankfurte načrtol plán spoločnosti s názvom Ford Smart Mobility, ktorého cieľom je ochrániť slobodu pohybu a zmeniť spôsob, akým sa tento čoraz preplnenejší a urbanizovaný svet pohybuje.

Minulý rok sa vo viac ako 140 krajinách na celom svete začal predávať nový Focus. Vo výbave je hlasom aktivovaná technológia SYNC 2, pomocou ktorej stačí vodičovi jednoducho vysloviť „Som hladný“ a systém zobrazí zoznam miestnych reštaurácií, ku ktorým možno vozidlo naviesť. V úplne novom modeli Mondeo sa nachádzajú technológie vrátane nafukovacích zadných bezpečnostných pásov, ktoré kombinujú funkcie airbagu a bezpečnostných pásov a nového protikolízneho bezpečnostného systému s funkciou rozpoznávania chodcov, ktorý dokáže zaznamenať ľudí na ceste pred vozidlom – prípadne chodcov, ktorí by mohli križovať dráhu vozidla – a ak vodič nereaguje na varovania, vozidlo začne automaticky brzdiť.

Jozef Vydra
ZDROJ: Summit Motors, Ford Motor Company

Komentáre k článku


Stream naživo