2015-04-23 13:50:00
Elektrické Nissany v Amsterdame
Elektrické Nissany v Amsterdame
Zdroj: Nissan

Nech žije elektrina: Nissan taxíky v Amsterdame

Návštevník holandského hlavného mesta čoskoro zistí, že je to hlavné mesto elektrických taxíkov sveta.

Spoločnosti Taxi Electric, Connexxion a TCA prevádzkujú viac ako 170 elektrických vozidiel Nissan LEAF a e-NV200 na súkromné prenajímanie klientmi hotelov a letísk, podnikmi a osobami s obmedzenou mobilitou. Vzostupný trend verejnej dopravy elektrickými vozidlami šetrí finančné zdroje podnikov a pomáha Amsterdamu a Holandsku dosahovať ciele trvalej udržateľnosti a znižovať pritom mieru znečistenia ovzdušia.

„Začalo sa to celé v roku 2011, keď sa spoločnosť Taxi Electric stala prvou plne elektrickou taxi službou v Amsterdame“, hovorí spoluzakladateľ spoločnosti Edvard Hendriksen. Založili ju preto, lebo chceli významne ovplyvniť život v tomto meste. A to sa aj podarilo. K trom vozidlám LEAF spoločnosti Taxi Electric pribudlo ďalších 19. Ako hovorí Hendriksen, miestne a národné dotácie na elektrické vozidlá - celkovo 10 000 eur na vozidlo - a nižšie náklady na údržbu a elektrinu znižujú náklady na kilometer v porovnaní so štandardnými taxíkmi. „Zrejme to bol pred tromi rokmi dobrý nápad, lebo aj ostatné spoločnosti si začínajú uvedomovať potenciál elektrických taxíkov“, dodáva Hendriksen.

Spoločnosť TCA vlastní päťdesiat vozidiel e-NV200, ktoré dopĺňajú celkový vozový park v počte 1 300 taxíkov. Program elektrických vozidiel spoločnosti TCA, ktorý funguje druhý mesiac, si neustále získava viac pozornosti. Výsledkom je viac jázd a zisku pre vodičov. „Snažíme sa pre našich vodičov vyrábať modely, vďaka ktorým môže byť aj trvalá udržateľnosť zisková... Dopyt po elektrických vozidlách a nulových emisiách bude oveľa väčší. Myslíme si, že predstavuje budúcnosť," uviedol hlavný finančný riaditeľ Richard van der Veen. K tomu dodáva praktické skúsenosti vodič spoločnosti TCA Atilla Selcuk, keď vraví, že zákazníci si túto novinku všímajú. „Elektrické vozidlo je výborné, jazdí veľmi plynulo a nepočujete žiaden hluk. Preto ich mnoho zákazníkov obľubuje a my vodiči tiež. Auto je veľmi praktické, lebo sa doň zmestia štyria ľudia a k tomu aj veľa batožiny. Dobíjanie je hračka - stačí zacvaknúť a už to ide“. Selcuk hovorí, že dokáže auto bez problémov nabiť počas krátkych prestávok až na 80 percent kapacity batérie.

Zdroj: Nissan

Holandsko má najhustejšiu sieť nabíjacích staníc. Každý mesiac mesto pridá 25 nových nabíjacích staníc. Cieľom je zvýšiť ich počet na 4000 do roku 2018. To všetko je súčasťou cieľa mesta Amsterdam, ktoré sa do roku 2025 chce úplne zbaviť emisií.

Spoločnosť Connexxion, najväčší dopravca v Európe, nedávno zakúpila sto vozidiel e-NV200. V nadchádzajúcom roku ušetrí 200 000 litrov nafty a zníži emisie CO2 o 417 ton, čo sú dôležité výhody pre vozový park spoločnosti.

Silou Holandska je, že miestne samosprávy a centrálna vláda spolupracujú s priemyselným odvetvím, čo je jediný spôsob, ako sa posunúť v oblasti elektrických vozidiel dopredu. Tieto vozidlá sú v otázke udržateľnosti nevyhnutnosťou.

Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo