2015-02-20 11:50:23
Peugeot 208 má za
Peugeot 208 má za sebou facelift a nové motory
Zdroj: Peugeot

Peugeot 208 (aj) zo Slovenska má facelift, do predaja príde začiatkom leta

Tri roky po uvedení na trh je Peugeot 208 najpredávanejším modelom značky.

Teraz prichádza s novým vzhľadom a ďalšími zmenami. Má športovejší a štýlovejší dizajn a v sériovej výbave zadné 3D LED svetlá. V ponuke sú nové farby karosérie, ako žiarivá Orange Power, a nové možnosti personalizácie vozidla. Ponuka je rozšírená o verziu GT Line a GTi by Peugeot Sport, ktoré podčiarkujú vstup značky do luxusných segmentov.

Výbava je bohatšia a výrazne uľahčuje jazdu v meste (Active City Brake, MirrorScreen, Parkovacia kamera, Parkovací asistent). Motory PureTech a BlueHDi spĺňajú najnovšiu normu Euro 6, medzi ktoré patrí aj najúspornejší spaľovací motor na svete so spotrebou len 3 litre na 100 km a emisiami 79g CO2/km.

Prvá generácia Peugeot 208 sa čoskoro dostane na métu 1 000 000 vyrobených kusov. Vďaka nemu a mestskému crossoveru Peugeot 2008 potvrdila značka svoju pozíciu v predaji za rok 2014 a na európskom trhu je v segmente B medzi prvými tromi.

Dizajnéri značky Peugeot si stanovili za cieľ zvýšiť atraktivitu a výrazný charakter modelu. Už na prvý pohľad zaujme vynovený model 208 elegantnou robustnosťou a dôraznejším štýlom. Zmeny vidno na prednom nárazníku, je v ňom integrovaná maska chladiča s chrómovanou mriežkou. Štýl zvýrazňujú aj nové dvojfarebné svetlomety s čierno-chrómovým vzhľadom a svetelný podpis s LED v štandardnej výbave už od 2. úrovne.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Pri pohľade z boku sa zachovali proporcie modelu, pre celý modelový rad pribudli nové kolesá, počínajúc 15“' puklicami Niobium, cez 17“ disky Carbone so vzhľadom „Storm Mat“ pre Peugeot 208 GTi až po nové 16“ disky Titane. Na výber sú rôzne typy 16 a 17 palcových kolies z  ľahkých zliatin, ktorých exkluzivitu zdôrazňuje: lakovanie, diamantový vzhľad a laserové gravírovanie. Od úrovne 3 sú v štandardnej výbave chrómové kryty na spätných zrkadlách. Vzadu upútajú svetlá s novými LED 3D „pazúrmi“, ktorými je vybavený celý modelový rad. Paleta farieb a ich spracovanie (matné, metalizované, perleťové) sa rozširuje o nové farby, teraz ich je 13. Nový Peugeot 208 ide s trendom doby a ponúka možnosti personalizácie.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

V interiéri nového Peugeot 208 nájdeme i-Cockpit, ktoré model predstavil už roku 2012 ako koncepciu prinášajúcu bezpečnú jazdu. Prevzali ho aj modely 2008 a 308. Peugeot i-Cockpit tvorí kompaktný volant, „head-up“ prístrojová doska a veľký dotykový displej. Pre väčší komfort a bezpečnosť sú informácie potrebné k jazde umiestnené v hornej časti prístrojovej dosky v zornom poli vodiča. Biele podsvietenie a centrálny displej zabezpečujú presnosť a čitateľnosť informácií o jazde. Verzie vyššej úrovne majú tenké LED podsvietenie rámika okolo ciferníkov (modré pre úroveň 4, červené pre GTi).

Veľký 7'' dotykový displej sa používa intuitívne a uľahčuje prístup k rôznym funkciám vozidla (rádio, navigácia, telefón, palubný počítač, internet). Prináša aj pripojenie Bluetooth a USB, mobilné aplikácie cez Peugeot Connect Apps a nový systém MirrorScreen, ktorý umožňuje užívateľovi kopírovať displej svojho smartfónu kompatibilný s Mirrorlink® alebo Carplay® na dotykovú obrazovku vozidla, aby sa dali ľahko a čo najlepšie používať jeho aplikácie.

Zdroj: Peugeot

Peugeot 208 bol jedným z prvých vozidiel segmentu, ktorý zaviedol používanie dotykového displeja a konektivitu. Veľký 7'' displej sa montuje do viac ako 80% predávaných verzií od uvedenia na trh. Je aj jedným z mála hatchbackov v segmente, ktorý ponúka vo voliteľnej výbave Park Assist: aktívna pomoc pri parkovaní umožňuje automaticky zaparkovať medzi dve autá a vyparkovať. Dnes si nový Peugeot 208  udržuje náskok a ponúka dva nové systémy spojené s používaním vozidla v meste: Active City Brake (automatické brzdenie v meste pri nebezpečenstve kolízie pri rýchlosti nižšej ako 30 km/h) a parkovaciu kameru, ktorá uľahčuje manévrovanie pri každodennom parkovaní.

Po uvedení atmosférických verzií 1,0 PureTech 68 a 1,2 PureTech 82, sa rodina 3-valcových benzínových motorov PureTech obohatí o preplňovanú verziu 1,2 PureTech 110 S&S s výkonom 81 kW. Naftový motor 1,6 BlueHDi je teraz k dispozícii v troch výkonových úrovniach. Prvý ponúka 55 kW a 230 Nm, druhý 73 kW a 254 Nm a vrcholný naďalej 88 kW a 285 Nm.  Slabšia verzia nahradí súčasné 1.4 e-HDI a 1.6 e-HDI. Všetky vznetové aj benzínové motory spĺňajú európsku emisnú normu Euro 6. Nový Peugeot 208 bude už od uvedenia na trh v ponuke aj s novou 6-stupňovou automatickou prevodovkou EAT6 (Efficient Automatic Transmission 6).

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Podobne ako jeho súrodenci 308, 508 a RCZ, aj nový Peugeot 208 rozširuje modelový rad o novú verziu GT Line. K dispozícii bude s 3- a 5-dverovou karosériou, s benzínovým motorom 1,2 PureTech 110 S&S a dieselovými motormi 1,6 BlueHDi 100 a 120. Verzia GT Line vychádza z úrovne 3 a má množstvo prvkov navyše. Aj interiér podstúpil viacero zmien, je luxusnejší a športovejší. Nový Peugeot 208 GT Line je situovaný medzi luxusnými verziami a športovou verziou GTi.

Po úspechu GTi 30th, je teraz najexkluzívnejšia a najradikálnejšia verzia GTi by PEUGEOT Sport. Prijala novú vizuálnu identitu Peugeot Sport, obsahuje styling pack (znížená svetlá výška, rozšírený rázvor, veľké 18'' kolesá, matné čierne prvky exteriéru, výrazne tvarované sedadlá, červené koberčeky, exkluzívna farba karosérie, atď.) a prvky pre vysoký výkon (predné brzdy Brembo, samosvorný diferenciál Torsen, špeciálne nastavenie podvozku a geometrie, pneumatiky Michelin Pilot Super Sport), vyvinuté spoločnosťou Peugeot Sport.

Okrem pohodlia a potešenia z jazdy má nový Peugeot 208 vždy v štandardnej výbave všetky bezpečnostné systémy, vďaka ktorým získal päť hviezdičiek EuroNCAP (ESP, ABS, AFU, atď.). Táto úroveň pasívnej bezpečnosti a nový systém Active City Brake (automatické brzdenie v meste pri riziku kolízie) robia z nového Peugeot 208 jedno z najbezpečnejších vozidiel v segmente.

Vyrábať sa bude pre všetky európske krajiny v Poissy (vo Francúzsku) a v Trnave (na Slovensku). Predaj sa začne od polovice júna 2015.

Jozef Vydra
ZDROJ: Peugeot, 208, facelift

Komentáre k článku


Stream naživo