2015-02-21 04:40:00
Audi Prologue Avant Concept
Audi Prologue Avant Concept 2015
Zdroj: Audi

AUDI: Toto je budúcnosť A6 Avant. Značka chystá do Ženevy aj nový model R8!

Značka Audi si pre Ženevu pripravila koncept budúcich Avantov i svetovú premiéru novej generácie Audi R8

Audi prinesie do Ženevy mimoriadne silné zbrane. Jednak svoj najšportovejší model, ktorý má viac ako veľa spoločného s Lamborghini Huracán a samozrejme to, čo na Audi milujú takmer všetci – kombi menom Avant.

Avant je klasické označenie kombi verzií limuzín Audi. Najmenší je založený na Audi A4, najznámejší je však práve Audi A6. Práve ich budúcnosť načrtá koncept, ktorý môžete vidieť na obrázku a naživo v Ženeve o cca dva týždne.

Jeho meno je Audi Prologue Avant Concept. Tak ako prvý koncept s označením Prologue, ktorý sa objavil pred cca štvrť rokom na autosalóne v Los Angeles. Ten dokumentoval budúci dizajnový jazyk automobilky so štyrmi kruhmi v znaku. Pôsobil mimoriadne dynamicky, k čomu prispieval aj silný štvorlitrový motor V8 s výkonom vyše 550 koní a samozrejme Quattro.

Aj keď zahraničné médiá od konceptu Prologue Avant očakávajú veľmi podobnú motorizáciu, keďže tu nejde o prológ k limuzíne, je pravdepodobná racionálnejšia motorizácia. Predstava kombi s motorom V8 však pre Audi nie je cudzia, takže na očarenie publika sa môže vyskytnúť aj tento motor.

Audi je úspešné najmä na bojisku zvanom naftové agregáty, a tak môžeme očakávať klasický trojlitrový biturbo V6 diesel s jedným elektrickým turbom, na ktorom značka v ostatných mesiacoch pracuje. Možný je aj hybridný pohon, ktorý možno nájsť v novom Audi Q7 pod názvom e-tron. Označenie spája naftovú V6-tku s elektromotorom a batériami, teda z Q7 robí akúsi dízel-elektrickú lokomotívu.

Mimochodom, dizajnový jazyk prezentovaný na konceptoch Prologue sa vo výrobe najskôr objaví v roku 2016, keď má prísť nová vlajková loď Audi A8.

Zato najšportovejšie Audi R8 príde na svet už na autosalóne v Ženeve. Audi pred niekoľkými dňami odhalilo svetlá novej R8-čky, ktorá bude s najväčšou pravdepodobnosťou zdieľať väčšinu súčastí s Lamborghini Huracán. Okrem platformy i motor V10 (v najvyššej verzii) a samozrejme pohon Quattro. Teraz však vieme, že na R8-čke sa objavia laserové svetlá.

Zdroj: Audi

Tie pozostávajú z kombinácie vysokovýkonných laserových diód a klasických LED svetiel. Celkovo štyri laserové diódy v jednom svetle kombinujú svoju silu cez fosforový konvertor, ktorý mení ich modrú žiaru na čistú bielu, následne posiela kombinovaný lúč zložitá šošovka tam, kam to vozidlo práve potrebuje. Denné svietenie a stretávacie svietenie zabezpečuje 37 LED diód v každom svetle. Využitie laserových svetiel umožňuje vozidlu dvojnásobne predĺžiť dosah svetiel s minimálnymi stratami. Pritom sa riadiaca jednotka svetiel stará o to, aby neožarovali protiidúce vozidlá a vozidlá pred autom.

Ak chcete o R8 vedieť viac, pozrite si video z jeho testovacích jázd s komentárom konštruktéra i testovacieho vodiča.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo