2015-02-18 15:52:21
Mitsubishi Motors predstaví v
Mitsubishi Motors predstaví v Ženeve úplne nové Mitsubishi L200, v Ázii známe ako Triton
Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation

Mitsubishi Motors predstaví v Ženeve úplne nové Mitsubishi L200

Po deviatich rokoch a 1,3 milióna vyrobených vozidiel sa 4. generácia lúči so svojimi priaznivcami.

Nová, 5. generácia pick-upu Mitsubishi L200 si svoju európsku premiéru pripravila na nadchádzajúci 85. Medzinárodný Autosalón v Ženeve. Úplne nová L200 bola skonštruovaná spoločnosťou Mitsubishi Motors Thajsko a je určená pre všetky svetové trhy. V Európe bude uvedená v lete 2015 a to v oboch verziách karosérie Club Cab a Double Cab.

L200, ktorá je pre Mitsubishi Motors Corporation strategickým modelom, bola vyvinutá ako Ultimate Sport Utility Truck, teda ultimatívny športovo-úžitkový terénny pick-up, ktorý dosahuje vyššiu úroveň spoľahlivosti, húževnatosti, pohodlia v interiéri a ovládateľnosti. L200 má spĺňať čoraz viac diverzifikujúce sa potreby zákazníkov terénnych pick-upov po celom svete.

Úplne nový celohliníkový turbodieselový motor MIVEC s objemom 2,4 litra (4N15) spolupracujúci s úplne novou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a nízke hodnoty jazdného odporu prispeli k zníženiu emisií CO₂ o 17 percent, klesli na 169 g/km. Nový motor 4N15 s dvoma výkonovými stupňami 133 kW a 113 kW a s krútiacim momentom 430 Nm, respektíve 380 Nm generuje vysoký výkon pri nízkych otáčkach aj pri zaťažení korby vozidla nákladom. Turbodúchadlo s variabilnou geometriou a malou turbínou prináša lepšiu odozvu a motor sa kombinuje s novou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, prípadne  s automatickou prevodovkou s radiacimi páčkami pod volantom.

Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation
Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation

Dizajn exteriéru

Nová L200 si zachováva športové a elegantné línie svojho predchodcu a nesie dynamiku evokujúcu vyrysované svaly atléta. Nový dizajn exteriéru prispieva k zníženiu koeficientu aerodynamického odporu vzduchu 0,40 Cd a k väčšej úspore paliva.

Komfortný interiér

Vďaka úplne novému vznetovému motoru a úpravám na karosérii vozidla, ktoré mali za cieľ znížiť hluk, má nová L200 natoľko tichší interiér, aby sa cestujúci na predných a zadných sedadlách pri rozhovore navzájom počuli aj počas jazdy na diaľnici či v teréne. Zväčšená dĺžka uloženia zadných listových pružín výrazne prispieva k plynulej jazde a znižujú vibrácie viac, ako kedykoľvek doteraz. Výrazné je aj zlepšenie vnímanej kvality v kombinácii s vylepšeným posedom vodiča a jeho polohy počas jazdy. Prednosťou auta je aj väčší vnútorný priestor a konkurencieschopná dĺžka korby.

Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation
Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation

Zlepšené riadenie a ovládateľnosť

Nová L200 má agilnejšie riadenie než predchodca vďaka strmšiemu prevodu riadenia, pričom si aj naďalej zachováva najmenší polomer otáčania v triede 5,9 m tak ako pri predchádzajúcej generácii. Vďaka know-how získanému pri celosvetovo úspešnej predchádzajúcej generácii, je teraz nová L200 ešte spoľahlivejšia a odolnejšia. Má o 7% vyššiu torznú tuhosť rámu podvozku, ktorý vydrží nielen na ceste, ale aj v náročných podmienkach prevádzky pick-upu v teréne. Jednoduchšia je aj údržba pohonného ústrojenstva (interval výmeny oleja bol predĺžený z 15 000 na 20 000 km, interval výmeny chladiacej kvapaliny zo 60 000 na 180 000 km, bezúdržbová prevádzka automatickej prevodovky AT oproti pôvodnému servisnému intervalu 80 000 km, ...)

Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation
Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation

Zlepšená aktívna aj pasívna bezpečnosť

Systém pohonu SS4-II (Super Select 4WD II s redukciou a teraz s elektronickým priradením pohonu 4WD) prináša väčšiu stabilitu v zákrutách aj na spevnených povrchoch, pričom vodič si otočením voliča pohonu môže vybrať zo štyroch jazdných režimov. Auto má aj systém aktívnej regulácie stability a trakcie s asistentom stability pre jazdu s prívesom. Asistent rozjazdu do kopca a signalizácia vybočenia z jazdného pruhu prispievajú k väčšiemu jazdnému komfortu vodiča, ktorému počas jazdy výrazne pomôžu HID svetlomety (s integrovaným LED denným svietením a bi-xenónovými hlavnými svetlami) pre lepšie videnie počas zimných mesiacov a pri jazde v noci.

Zlepšená bola aj pasívna bezpečnosť vďaka siedmym airbagom zahŕňajúcim bočné a hlavové airbagy pre pasažierov na predných sedadlách, a kolenný airbag vodiča.

Nová generácia má v závislosti od modelu a trhu k dispozícii nové prvky výbavy:

Doplnenie zadných dverí pre väčšie pohodlie pri verzii Club Cab.

Inteligentný systém bezkľúčového ovládania centrálneho zamykania so systémom START/STOP

Tempomat a nastaviteľný obmedzovač rýchlosti

Duálna automatická klimatizácia

Ovládacie páčky radenia prevodových stupňov pod volanom

Výškovo a pozdĺžne nastaviteľný volant

Zadná parkovacia kamera

Digitálny audiosystém s rádiom

a ďalšie...

Jozef Vydra
ZDROJ: Mitsubishi Motors Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo