2015-02-17 15:20:20
Kia Sportspace je štýlový
Kia Sportspace je štýlový koncept kombi
Zdroj: Kia Motors

Kia Sportspace: štýlový koncept kombi je predzvesť novej Optimy

Prvý obrázok spred týždňa naznačoval prvé rysy novej Optimy. Teraz ich máme oveľa viac.

Pred týždňom sme spomenuli, že sa na ženevskom výstavisku Palexpo dočkáme odhalenia novej generácie sedanu Optima. Jeho podobu naznačoval prvý uvoľnený obrázok. V tom, že na premiéru sériovej verzie budeme musieť vyčkať až na jesennú show vo Frankfurte, nás teraz utvrdzuje ďalšia zverejnená sada fotografií.

Jedno prekvapenie si totiž pre nás Kia pripravila. Je ňou totiž praktickejšia karosárska verzia kombi. Mala by ukojiť chúťky nenásytných Európanov, ktorým súčasný sedan nestačil... Koncept s až príliš výrečným menom Sportspace poukazuje na štýlový kombík strednej veľkosti s veľkým zadným previsom a bohatým priestorom pre štvoricu pasažierov. Veľké previsy a kolesá, zapustené kľučky a jednoliate sedadlá však poukazujú stále „iba“ na koncepčnú podobu novej Optimy. Ukazuje sa však, že príde aj ako kombi.

Od produkčnej verzie sa nedajú čakať také výstrelky ako výnimočne nízko klesajúcu líniu strechy, obrovské kolesá, subtílne zrkadlá alebo tak agresívne nárazníky. No ak popustíme uzdu fantázii a odmyslíme si všetky tieto typicky koncepčné detaily, dá sa finálna podoba predstaviť celkom ľahko.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Kia zatiaľ nezverejnila rozmery vozidla, no už podľa dĺžky dverí a zadného previsu teba očakávať veľký vnútorný aj batožinový priestor. Potvrdenie tohto predpokladu dokumentujú zábery štvormiestneho interiéru s veľkým dotykovým displejom nového multimediálneho systému s rozšírenou konektivitou, so sedadlami v jednom kuse potiahnutými kožou. Nechýba panoramatické strešné okno alebo vysoký stredový tunel oddeľujúce nielen predné, ale aj zadné sedadlá. Až tak podrobné zábery nie sú, aby sa to dalo zistiť z nich, ale vraj sú dekory vyrobené z lesklej kože a striebornej tkaniny, čo vyzerá ako eloxovaný hliník. Výnimočným prvkom je tiež chrómovými guličkami osadená podlaha kufra, ktorá má uľahčiť manipuláciu s naloženou batožinou.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Európske dizajnové štúdio značky sídliaca vo Frankfurte riešilo tento model ako jedenásty v popradí. Okrem typickej masky chladiča v tvare „tigrieho nosa" predviedlo zaujímavo riešený D-stĺpik, ktorý pridáva na svalnatosti zadných partií. Okrem toho sú na koncepte LED predné svetlomety, ktoré by sa mohli v budúcnosti objaviť aj v cenníku. Rozhodne je však Kia Sportspace ukážkou dizajnového smeru, ktorý sa bude v budúcnosti aplikovať aj na ďalšie modely značky.

Podľa dostupných zdrojov bude Sportspace poháňať diesel-elektrická hybridná sústava kombinujúca motor 1,7 CRDi s elektromotorom a sekvenčnou automatickou prevodovkou „shift-by-wire“ (teda bez mechanického spojenia voliča s prevodovým ústrojenstvom). Tento pohonný reťazec sa už napokon predstavil v minulom roku na parížskom autosalóne pri modeli Optima T-Hybrid. Viac sa o ňom, ako aj o celom koncepte dozvieme v Ženeve.

Komentáre k článku


Stream naživo