2014-12-29 12:30:00
Opel Meriva 1,6 CDTi
Opel Meriva 1,6 CDTi
Zdroj: Ján Hargaš

Opel sa k zisku v roku 2016 možno nevráti.

Opel to s návratom k zisku možno nestihne do roku 2016, tak ako si určil. Nepriaznivo značku ovplyvňuje aj nestabilita na východe Európy.

Nie je isté, či spoločnosť Opel splní svoj cieľ a vráti sa v roku 2016 k ziskovosti. Vyhlásil to šéf spoločnosti Karl-Thomas Neumann v liste určenom trom stovkám najvyšších manažérov firmy. Informácie priniesol nemecký denník Bild. "V roku 2015 predpokladáme výrazný protivietor,“ povedal Neumann. "Náš ďalší krok, "Ziskovosť 2016“, zďaleka nie je zabezpečený,“ povedal. Spoločnosť Opel tieto správy nekomentovala.

Neumann zároveň podľa denníka Bild vyjadril sklamanie v súvislosti s entuziazmom vrcholových manažérov na poslednom stretnutí. "Myslím, že mnohí z našich lídrov považujú za svoju primárnu úlohu riadenie projektov, namiesto toho, aby viedli ľudí. To nie je to, čo od tristo najvyšších manažérov očakávam,“ povedal.

Spoločnosť Opel je európskou divíziou americkej automobilky General Motors (GM). Za dvanásť rokov vytvorila stratu približne 18 mld. USD. Jej výsledky nepriaznivo ovplyvnil pokles dopytu v Rusku a oslabenie rubľa. Rusko je pre Opel tretí najväčší trh. Firma by sa do roku 2016 chcela vrátiť k ziskovosti pričom do roku 2022 by na základe zisku pred zdanením a úrokmi (EBIT) chcela dosiahnuť rentabilitu tržieb vo výške 5 %. V júni tohto roku šéf spoločnosti Neumann vyjadril presvedčenie, že spoločnosť Opel ciele dosiahne.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo