2014-12-20 12:00:00
Audi TT sa vyrába
Audi TT sa vyrába v Maďarsku
Zdroj: Audi

Automobilky GM, Audi a Jaguar Land Rover zastavili dodávky do Ruska

Niektoré zahraničné automobilky ako General Motors (GM), Audi a Jaguar Land Rover dočasne zastavili dodávky ruským predajcom.

Ako dôvod uviedli prudký pokles kurzu ruského rubľa. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská mena dopláca na medzinárodné sankcie spojené s ukrajinskou krízou, no najmä na prepad cien ropy. Od začiatku roka klesol kurz rubľa oproti doláru zhruba o polovicu a len za tento týždeň stratil rubeľ voči americkej mene zo svojej hodnoty približne 20 %.

Spoločnosť GM oznámila, že vzhľadom na nestabilný kurz ruskej meny sa rozhodla dočasne zastaviť dodávky ruským predajcom, pričom k zastaveniu došlo už 16. decembra. Autá Cadillac, Opel a Chevrolet, ktoré si už ruskí zákazníci kúpili, však dodá za pôvodne dohodnuté ceny.

Pozastavenie dodávok oznámil aj britský výrobca luxusných áut Jaguar Land Rover, ktorého vlastníkom je indická Tata Motors. Spoločnosť uviedla, že dodávky zastavila v stredu a tento stav bude trvať minimálne do piatka, keď situáciu opäť zhodnotí.

Podobný krok urobila aj firma Audi, divízia nemeckého Volkswagenu. Ako oznámila, dodávky svojich áut predbežne zastavila a nevylučuje zvýšenie cien. Jej konkurent v sektore luxusných áut BMW informoval, že už skôr presmeroval nové autá na silnejšie trhy, keďže dopyt na ruskom trhu v dôsledku ekonomických problémov postupne klesá.

Pôvodne sa očakávalo, že Rusko sa už začiatkom tohto desaťročia stane najväčším automobilovým trhom v Európe a predstihne tak Nemecko. To sa však nestalo a navyše, po nástupe ekonomických problémov klesol predaj áut v Rusku v tomto roku o 11,6 %.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo