2014-11-20 10:50:00
SEAT exportuje viac ako
SEAT exportuje viac ako 2000 áut denne
Zdroj: Seat

Seat v Rusku končí, inde sa mu darí, zvyšuje výrobu

Padajúci rubeľ a dovozné embargá vyháňajú z Ruska západné automobilky, tento rok tam predal len 1 300 áut.

Počnúc budúcim rokom odchádza Seat, nahnuté to majú aj Fiat, Citroën a Peugeot. Hoci mal Seat v minulosti vážnejšie finančné problémy, aktuálne je pre Volkswagen hodnotnou značkou. Počty predaných kusov podareného modelu Leon hovoria samé za seba, dobre sa darí aj ďalším modelom. Ale žiaľ nie v Rusku, kde sa španielskej automobilke pod krídlami VW nepodarilo usadiť ani na štvrtý pokus.

Snaha Seatu získať rozumný trhový podiel v Rusku tu už bola viackrát. Prvý pokus bol v roku 1996, trval len tri roky. Súčasné štvrté dobývanie percent v Rusku začalo v roku 2012 a definitívne sa skončí 1. januára 2015. Najmä kvôli nízkemu kurzu rubľa a dovozným embargám pre výrobky z EÚ trpela španielska automobilka v posledných mesiacoch výrazným prepadom počtu predaných áut. V posledných desiatich mesiacoch tohto roku sa predalo iba 1 300 áut so značkou Seat. Nepatrný, iba 0,1-percentný podiel na trhu nie je pre značku rentabilný. Predaj sa nerozbehol ani po výrazných zľavách tamojších predajcov, ktorí ponúkali modely aj s 10 percentnými zľavami. No ani to nepresvedčilo Rusov k výraznejším nákupom.

V Rusku sa jednoducho import áut neoplatí. Seat doplatil na to, že nemá v Rusku továreň tak, ako napríklad Škoda. V posledných mesiacoch predával modely Ibiza, Leon a Alhambra. Viac sa čakalo od uvedenia nového Toleda, ktoré by mohlo byť vďaka nízkej cene určite atraktívnym modelom. K rozšíreniu ponuky však už nepríde.

Zdroj: Seat

Prepad ruského trhu

Vďaka napätej politickej situácii sa ruský trh s osobnými vozidlami v posledných mesiacoch výrazne prepadá. V júli to bolo až o 23 percent, v auguste o 26 percent, v septembri o 20 a v októbri o desať. V medziročnom porovnaní sa v úvodných 10 mesiacoch tohto roka predalo v Rusku až o 13 percent menej osobných vozidiel.

Najpopulárnejším modelom v Rusku je Lada Granta, ktorú si napríklad v októbri kúpilo 16 807 šťastných zákazníkov. Najvyššie priečky v rebríčkoch predajnosti ešte dopĺňajú Hyundai Solaris, Kia Rio, Lada Largus či Renault Logan (u nás Dacia Logan).

Spomedzi automobiliek sa najviac darí, celkom samozrejme, Lade, druhý v poradí je Renault, tretí Hyundai a štvrtá Kia.

Seat zvyšuje výrobu, prijal nových pracovníkov

Na druhej strane sa však Seatu naozaj darí a neustále sa zvyšujúci záujem o modely značky Seat vytvára tlak i na zvyšovanie počtu kmeňových zamestnancov. Po posilnení počtu zamestnancov na výrobnej linke č. 2 v závode Martorell, ktorá vyrába model Leon už v trojsmennej prevádzke, prišlo aj na zvýšenie počtu kmeňových zamestnancov na výrobnej linke modelu Ibiza o ďalších 233 zamestnancov. Pripoja sa k 600 pracovníkom, ktorých Seat prijal počas roka 2014., dokonca ešte skôr, ako sa začala výroba jeho faceliftovanej verzie, ktorej príchod sa očakáva v polovici roka 2015. Veľký dopyt je nielen po modeloch Seat Ibiza, ale aj Audi Q3, ktoré sa vyrábajú v závode Martorell.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Už počas roka 2014 prijal Seat vyše 550 kontraktačných zamestnancov, z toho väčšinu v januári v súvislosti so zavedením trojsmennej prevádzky na výrobnej linke číslo 2 kvôli vysokému dopytu po modelovom rade Leon. V októbri uzavrelo 200 z týchto zamestnancov pracovnú zmluvu so spoločnosťou Seat a prešlo do stavu kmeňových zamestnancov. Na základe dohody uzavretej s odbormi musí Seat pri najímaní kontraktačných zamestnancov na pokrytie zvýšeného výrobného objemu uprednostňovať tých zamestnancov, ktorí predtým pracovali v spoločnosti.

V júli nastúpilo do pracovného pomeru prvých 45 absolventov duálneho štúdia, spájajúceho učňovskú výchovu v značke Seat so stredným odborným vzdelaním. Seat prijal v tomto roku doteraz vyše 800 pracovníkov.

Celosvetový predaj značky Seat v období od januára do októbra tohto roku vzrástol o 10,5 % na celkovo 326 000 automobilov. Zvýšenie predaja vyvolal úspech modelov Seat v strednej a východnej Európe, kde objednávky v prvých desiatich mesiacoch roka medziročne vzrástli o 50,5 %.

Jozef Vydra
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo