2014-10-21 12:15:00
Toyota vyrobila 9 mil.
Toyota vyrobila 9 mil. áut v Európe a predala 7 mil. hybridov
Zdroj: Toyota

Toyota vyrobila v Európe 9 miliónov áut a celosvetovo 7 miliónov hybridov

Na autosalóne v Paríži oznámila spoločnosť Toyota rôzne zaujímavé údaje.

Hoci to mnohí európski majitelia vozidla Toyota možno ani nevedia, je celkom možné, že i ich vozidlo bolo vyrobené priamo v Európe. V skutočnosti dve tretiny vozidiel predávaných na tomto kontinente sa kompletizujú v jednom zo šiestich automobilových závodov, resp. jednej z troch motorární. Takže buď v Portugalsku, Veľkej Británii, Turecku, Francúzsku, Poľsku, Českej republike alebo v Rusku.

Toyota dosiahla úhrnnú európsku výrobu s objemom 9 mil. vozidiel a to vo vynikajúcom stave. Značka má totiž solídnu ziskovosť v poslednom fiškálnom roku, Toyota ju zaznamenala aj v európskom regióne, rovnako ako tri roky po sebe rastúci predaj značky na tomto kontinente, s plánom ďalšieho zvýšenia predaja i v kalendárnom roku 2014.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota


Európska výroba bola spustená v roku 1971 vybudovaním prvého závodu – Toyota Caetano Portugal S.A., kde uzrela svetlo sveta úplne prvá Toyota Corolla európskej výroby. Dnes, o 43 rokov neskôr, pôsobí v siedmich rôznych európskych krajinách deväť európskych výrobných závodov, vybudovaných vďaka investíciám vo výške viac ako 8 mld. eur. Tieto závody produkujú široký rad modelov pre európskych zákazníkov i vozidlá určené na export do USA:

Spoločnosť Toyota Caetano Portugal S.A. spustila výrobu v r. 1971 a v súčasnosti vyrába úžitkové vozidlá Toyota Dyna.

Závod Toyota Motor Manufacturing United Kingdom, ktorý spustil výrobu v r. 1992, dnes v Burnastone (v grófstve Derbyshire) vyrába Avensis vo verzii sedan i kombi, ako aj hatchback Toyota Auris a kombi Auris Touring Sports, vrátane všetkých verzií Toyoty Auris s hybridným pohonom. TMUK vo svojom závode Deeside v severnom Walese tiež vyrába motory 1,6 l a 1,8 l VVT-i a zostavuje hybridné pohony.

Toyota Motor Manufacturing Turkey spustila výrobu v r. 1994 a produkuje modely Corolla a Verso.

Toyota Motor Manufacturing France spustila výrobu v r. 2001; dnes produkuje model Yaris tretej generácie, spoločne s modelom Yaris Hybrid. Od roku 2013 sa tu vyrába Toyota Yaris pre severoamerický trh.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Toyota Motor Manufacturing Poland spustila výrobu v roku 2002; produkuje zážihové motory 1,0 l pre AYGO a Yaris, rovnako ako manuálne prevodovky pre modely Auris, Avensis, Verso, Corolla a AYGO.

Spoločnosť Toyota Motor Industries Poland vyrába od roku 2005; dnes z jej výrobných liniek schádzajú vznetové agregáty 2,0 a 2,2 l D-4D pre rady Avensis a Auris, Verso a RAV4, resp. vznetové motory 1,4 l D-4D pre modelové rady Yaris, Auris a Corolla.

Závod spoločnosti Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech je podnik typu joint venture s koncernom PSA Peugeot Citroën, vyrábajúci od roku 2005. Dnes sa tu vyrába nová generácia modelu Toyota AYGO, uvedená na trh tento rok.

Toyota Motor Russia spustila výrobu v roku 2007 v Petrohrade; dnes z jej výrobných liniek schádza model Toyota Camry. V tomto roku sa aktivity tohto závodu rozšíria o lisovanie plechov a výrobu plastov. TMR Petrohrad ďalej plánuje od roku 2016 vyrábať druhý model, ktorým bude Toyota RAV4.

Toyota dnes so svojimi dcérskymi spoločnosťami na európskom trhu práce priamo zamestnáva asi 20 000 ľudí – počet zamestnancov po zahrnutí predajnej siete dosahuje 94 000. Doterajšie investície v Európe presiahli objem 8 mld. eur. Dodávateľská sieť Toyoty zahŕňajúca v Európe asi 400 subjektov nakupuje diely od viac ako 600 výrobných závodov v celom regióne, čo tiež prispieva k rozvoju európskej ekonomiky.

Približne jednu pätinu všetkých vozidiel Toyota a Lexus predávaných dnes v Európe tvoria hybridné modely, z ktorých sa väčšina vyrába priamo v Európe. Zhruba 105-tisíc z celkových 156-tisíc hybridných vozidiel predaných skupinou v roku 2013 sa vyrobilo v závodoch TMMF (Yaris) a TMUK (Auris a Auris Touring Sports). Úhrnný tohtoročný predaj hybridných modelov dosiahol v Európe viac ako 131-tisíc vozidiel.

Toyota predala celosvetovo vyše 7 miliónov plne hybridných vozidiel

Spoločnosť Toyota Motor Corporation oznámila, že celosvetový úhrnný predaj hybridných modelov tejto automobilky vrátene hybridných vozidiel s technológiou plug-in presiahol k 30. septembru celkový objem 7 mil. vozidiel (presne 7,053 mil.).

Snaha o zmierňovanie ekologických vplyvov automobilovej prevádzky je pre Toyotu prioritou. Toyota vychádza z názoru, že ekologicky šetrné vozidlá môžu mať významný pozitívny vplyv len v prípade, že nájdu odozvu u širokej verejnosti, a preto vyvíja neutíchajúcu snahu o podporu hybridných modelov na automobilovom trhu.

K tomuto dátumu Toyota vo viac ako 90 krajinách a regiónoch sveta ponúka celkovo 27 rôznych modelov osobných vozidiel s hybridným pohonom a jeden hybridný model s technológiou plug-in. Toyota okrem toho od začiatku tohto roka až do konca roka 2015 plánuje uviesť na trh celkovo 15 nových hybridných modelov – patria sem i modely Voxy Hybrid a Noah Hybrid (len Japonsko) predstavené v januári tohto roka, Lexus NX 300h predstavený tento rok v júli, resp. Lexus RC 300h, ktorý bude uvedený na trh v druhej polovici októbra tohto roka. Toyota bude i naďalej rozširovať svoj hybridný produktový rad a zvyšovať počet krajín a regiónov, v ktorých svoje hybridné vozidlá ponúka.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Podľa výpočtov automobilky Toyota hybridné vozidlá vyrábané touto spoločnosťou k 30. septembru 2014 prispeli k zníženiu emisií CO2 (ktoré sa všeobecne považujú za príčinu globálneho otepľovania) približne o 49 mil. ton. Výpočet vychádza z porovnania s vozidlami porovnateľnej veľkosti a jazdných výkonov poháňanými klasickým zážihovým motorom. Toyota zároveň odhaduje, že jej vozidlá s hybridným pohonom pomohli ušetriť približne 18 mld. litrov benzínu (v porovnaní s vozidlami podobnej veľkosti poháňanými klasickým zážihovým motorom).

V auguste roku 1997 uviedla Toyota svoj prvý hybridný elektromobil Coaster, po ktorom v decembri toho istého roka nasledoval Prius – celosvetovo prvé sériovo vyrábané osobné vozidlo s hybridným pohonom. Odvtedy si hybridné modely automobilky Toyota získali u zákazníkov celého sveta nesmiernu popularitu.

Toyota presadzuje ako základné ekologické technológie 21. storočia práve hybridné technológie, vrátane všetkých komponentov nevyhnutných pre vývoj vozidiel šetrných k životnému prostrediu a podporujúcich rôzne kombinácie typov paliva. Toyota má preto v pláne i naďalej presadzovať zlepšovanie technických parametrov, znižovanie nákladov a rozširovanie svojho produktového radu ekologicky šetrných modelov – vrátane ďalších ekologicky šetrných vozidiel s iným ako hybridným pohonom, aby dokázala ponúkať automobily pozitívne prijímané zo strany zákazníkov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo