2014-09-12 10:11:22
Špeciálne vybavený Volkswagen Touareg
Špeciálne vybavený Volkswagen Touareg V6 TDI chce prekonať nový svetový rekord - bude tankovať aj v Bratislave.
Zdroj: Volkswagen Slovakia

Cez Slovensko povedie trasa pokusu o nový svetový rekord

Povedie z najsevernejšieho bodu Európy do najjužnejšieho miesta afrického kontinentu.

Z nórskeho Severného mysu do Strelkového mysu Cape Agulhas v Juhoafrickej republike vedie trasa, ktorú sa pokúsi prejsť v rekordnom čase špeciálne vybavený Volkswagen Touareg V6 TDI.

Po dvoch svetových rekordoch, jazdami z Tierra del Fuego do Aljašky „Panamericanou“ v rekordnom čase 11 dní, 17 hodín a z Melbourne do Petrohradu za 17 dní, 18 hodín sa na Volkswagene Touareg pokúsi tím Zietlow o ďalší rekord. Prejsť čo najrýchlejšie z najsevernejšieho bodu Európy do najjužnejšieho miesta afrického kontinentu.

Tím Rainera Zietlowa s Mariusom Bielom a Matthiasom Prillwitzom pôjde zo severu na juh naprieč Európou a východnou Afrikou. Jazda sa začne 21. septembra 2014v nórskom Severnom myse (Nordkapp), ktorý je najsevernejším bodom Európy. Cieľom bude najjužnejší bod Afriky, Strelkový mys (Cape Agulhas). Jazdu chce tím uskutočniť za približne 10 dní. Trasa dlhá 17 000 km vedie z 97 % cestami a prechádza Nórskom, Fínskom, Švédskom, Dánskom, Nemeckom, Českom, Slovenskom, Maďarskom, Srbskom, Bulharskom, Tureckom, Egyptom, Sudánom, Etiópiou, Keňou, Tanzániou, Zambiou, Zimbabwe a Juhoafrickou republikou. Dobrodruhov čakajú hlboké priehlbiny v Sudáne a Etiópii nespočetné horské cesty v afrických horách a neslávne známa „Pekelná cesta – Road of Hell“, s jej zvrásnenými povrchom a lávovými kameňmi v Keni. Prekonávať budú teploty od mrazov až po 48⁰ C v Sudáne.

Zdroj: Volkswagen Slovakia
Zdroj: Volkswagen Slovakia

Špeciálne vybavený Touareg pripravovali pre Rainera Zietlowa odborníci v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia. Bratislava sa zároveň stane jedným z iba troch miest v Európe, kde bude tím tankovať palivo. Okrem nej ho doplnia len v Berlíne a v Istanbule. Počas rekordnej jazdy bude tím denne zverejňovať správy a zážitky na stránke www.touareg-capetocape.com a na blogu sa budú deliť zo zážitkami z každého dňa aj s fotkami a krátkymi videami. Pozíciu Touarega bude vidieť na virtuálnej mape, aktualizovanej v päťminútových intervaloch.

„Toto jedinečné “online prepojené auto“ využíva HP Cloud technológie, HP Big Data, HP mobilitu a bezpečnostné technológie a ukazuje nám potenciál využitia inovatívnych technológii,” vysvetľuje Ron Brown, zastupujúci šéf pre technológie, Hewlett-Packard EMEA. „Veľké množstvo dát zozbieraných počas jazdy priamo z motora auta a z ďalších komponentov v ňom, GPS údajov, zvukových záznamov a fotografií spolu s prepojením na sociálne siete bude analyzovaných takmer v reálnom čase, čím poskytnú cennú spätnú väzbu vodičovi a umožnia podporu tímu od divákov po celom svete. HP chce podporiť tím jazdcov nielen v dosiahnutí svetového rekordu, ale tiež použiť výsledky zo spracovania veľkých objemov dát pre vývoj riešení s pridanou hodnotou pre spotrebiteľov a rôzne priemyselné odvetvia,“ dodal R. Brown. Na vývoji špeciálnej aplikácie, ktorú si fanúšikovia preteku budú môcť stiahnuť do svojho mobilu a sledovať pretekárov online sa podieľal medzinárodný tím vrátane špecialistov zo Slovenska.

Zdroj: Volkswagen Slovakia
Zdroj: Volkswagen Slovakia
Zdroj: Volkswagen Slovakia

Tím Rainera Zietlowa počas jazdy pomôže aj viacerým projektom. Daruje 20 centov za kilometer SOS detským dedinám v Zambii a Sudáne a obe osobne navštívi počas rekordnej jazdy. Podporí aj projekt „Food &Trees for Africa“, ktorý rozvíja udržateľné poľnohospodárstvo. Zasadenie 600 stromov v predmestiach Johannesburgu v októbri spraví celý projekt „Touareg CapetoCape“ CO₂ aj klimaticky neutrálny.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volkswagen Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo