2014-09-02 14:43:01
Elektrické formule budú mať
Elektrické formule budú mať netradičnú zastávku v boxoch.

Elektrické formule začínajú sezónu už o dva týždne - a veľmi netradične

Prvá sezóna elektrických formúl je už prakticky predo dvermi.

Už trinásteho septembra odštartuje v Pekingu seriál Formula E, teda preteky elektrických formúl. Keďže preteky budú dlhšie, ako je dojazd monopostu na baterky, nebudú sa počas pretekov dobíjať, ale v rámci pitstopu sa udeje niečo nezvyčajné.

Jednotlivé tímy sa už usilovne pripravujú, jazdci naberajú prvé skúsenosti a jazdné zručnosti s týmito novými pretekárskymi špeciálmi.  Akumulátory nevystačia so svojou kapacitou na celé preteky, takže približne v ich polovici budú musieť piloti zájsť do boxov. Tam ich nečaká ani výmena batérií, ako by ste si asi predstavovali, ale tento „eletrický“ pistop bude celkom netradičný a zaujímavý: možno už tušíte, ako to bude vyzerať.

Nelsíňo, teda Nelson Piquet junior uverejnil na svojom profile na sociálnej sieti pred krátke video, ako bude taká zastávka v boxoch vyzerať. Nuž, niečo sa meniť predsa len bude – a to jazdec! Áno, jazdec len presadne do druhej pripravenej  a nabitej formule a bude pokračovať v jazde ďalej.

Tento víkend pokračuje šampionát Formile 1 na okruhu v Monze. O týždeň na to sa rozkrútia elektromotory formule E. Elektrické formula Spark-Renault SRT 01 E ponúknu výkon 197 kW (268 k) a maximálnu rýchlosť obmedzenú na 225 km/h. Hmotnosť týchto monopostov je 800 kg. Ukáže sa, či tieto preteky vôbec zaujú divákov, keď pri tom bude chýbať typický rev motorov. No, uvidíme...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo