2014-08-26 12:29:00
Vykradli vás? Môže za
Niekedy stačí oveľa menej a auto je otvorené...

Vykradli vás? Môže za to možno susedova tlačiareň, alebo termostat

Je to nepríjemné: ponáhľate sa, zamknete auto, či garáž a odídete. Ostanú však otvorené.

To je raj pre zlodejov, ktorí číhajú práve na takúto chybu. Nemusia sa však prioritne zamerať na vaše auto, či garáž. Majú aj svoje „rušičky“, ktoré vám neumožnia zavrieť dvere diaľkovým ovládaním. Sú však aj takí, ktorí iba chodia a skúšajú, či zaparkované auto nie je zamknuté. Otvorené dvere je pozvánkou na „inventúru“ obsahu vášho auta, či garáže, alebo aj domu, keďže z garáže zväčša vedú dvere aj tam – a nie vždy sa zamykajú.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje motoristov na opakujúce sa prípady rušenia diaľkového uzamykania motorových vozidiel a garážových brán.

Príčiny však môžu byť aj celkom prozaické a môže ich byť viac. Neverili by ste možno, no na príčine môže byť aj pokazený alarm iného auta, alebo tlačiareň k osobnému počítaču. Rušenie obvykle spôsobujú iné zariadenia, ktoré majú poruchu. V dôsledku rušenia ostáva motorové vozidlo alebo garážová brána neuzamknuté.

Kontrola pred odchodom zachráni veľa

RÚ odporúča vždy pred odchodom od garáže alebo od vozidla, aby ste sa presvedčili, či je skutočne uzamknuté a predísť tým krádeži vecí v nezabezpečenom vozidle alebo garáži. V prípade odcudzenia vecí z neuzavretého vozidla alebo garáže navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo odmietne plniť, argumentuje RÚ.

Ovládače na diaľkové uzamykanie motorových vozidiel a garážových brán sú vysielacie zariadenia malého výkonu. Ak príde do prijímača silnejší signál z poškodeného oného zariadenia, ktoré sa frekvenčne zhoduje s pásmom, v ktorom pracuje diaľkový ovládač, zahltí sa prijímacia časť a maličký výkon diaľkového ovládač prekryje silnejší rušivý signál.

RÚ tvrdí, že občania nahlásili viacero prípadov, keď nemohli diaľkovým ovládaním uzamknúť svoje motorové vozidlo alebo garáž. Rušenie obvykle spôsobovali zariadenia, ktoré mali poruchu. Napríklad v Bratislave na parkovisku pred obchodným domom nemohli vodiči diaľkovo uzamknúť svoje motorové vozidlá v dôsledku rušenia, ktoré spôsobovalo zariadenie na prenos dát umiestnené v obchodnom dome, ktoré malo poruchu.

V Žiline bol zaznamenaný prípad, keď rušenie diaľkového otvárania závory spôsoboval napájací zdroj. V inom prípade rušenie spôsoboval pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného motorového vozidla. Zdrojom rušenia v ďalších prípadoch bol napríklad termostat bytového kotla alebo tlačiareň k osobnému počítaču. RÚ upozorňuje aj na úmyselné rušenie týchto zariadení kriminálnymi skupinami, ktorých cieľom sú cenné veci v nezabezpečených vozidlách, resp. aj priamo motorové vozidlá.

Preto ešte raz poakujeme: stojí vás to iba pár sekúnd navyše, ale skontrolujte pri odchode, či sú „zamknuté“ dvere auta, či garáže na diaľkové ovládanie aj naozaj zatvorené.

Jozef Vydra
ZDROJ: Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb

Komentáre k článku


Stream naživo