2014-08-01 07:56:27
Škoda Superb Combi 2,0
Škoda Superb Combi 2,0 TDI 4x4 Elegance
Zdroj: Jozerf Vydra

Diaľničná puma dostane nové Superby s výkonom takmer 300 koní!

Najsilnejšie škodovky rezort vnútra nakúpil pre diaľničnú políciu a hasičov. Superby pre Pumu budú mať šesťvalce 3,6 FSI.

Pred pár dňami sa objavila informácia o tom, že Ministerstvo vnútra zakúpilo nové automobily Škoda Superb, pričom viaceré z nich boli v najvyššej výkonnostnej úprave s benzínovými šesťvalcami. Správa vyvolala pobúrenie, za ktorým stáli aj poslanci, no dnes už vieme načo sú ministerstvu také silné autá. Na chytanie diaľničných pirátov.

Rezort vnútra nakúpil 21 kusov automobilov vyššej strednej triedy Škoda Superb za celkom 844.600,48 eura (cena s DPH). Využil rámcovú dohodu, ktorú ako centrálny obstarávateľ uzavrel v máji tohto roku so spoločnosťou Škoda auto Slovensko.

Väčšina z nakúpených škodoviek - až 15, je vybavená najvýkonnejšou motorizáciou, akú mladoboleslavská automobilka ponúka, zážihovým motorom 3,6 FSI s výkonom 191 kW. Niektoré autá podľa kúpnej zmluvy zverejnenej na internete majú dokonca výkon až 217 kW (295 k).

„Vozidlá sa nakupujú z dôvodu potreby obmeniť fyzicky opotrebované osobné automobily, technicky nespôsobilé na prevádzku na pozemných komunikáciách,“ vysvetlil Petar Lazarov z tlačového odboru MV SR.

Lazarov informoval, že autá sú určené pre diaľničnú políciu, takzvanú Pumu (alebo tiež Kobra), a Hasičský a záchranný zbor SR. Koľko vozidiel pôjde pre ktorú zložku ministerstva, nespresnil. Okrem 15 áut so silnými motormi rezort nakúpil aj šesť slabších škodoviek so vznetovým – naftovým motorom 2,0 TDI.

Ministerstvo tiež vysvetlilo, že nahrádzané ojazdené vozidlá, ktoré už nespĺňajú rezortné kritéria na prevádzku na pozemných komunikáciách, bezplatne prevádza na iné ministerstvá, štátne príspevkové organizácie a cez darovaciu zmluvu aj na neziskové organizácie, obce, vyššie územné celky. „Prípadne sa odovzdajú na ekologickú likvidáciu,“ vysvetlil Lazarov.

Rezort vnútra v rámci jedného verejného obstarávania uzavrel celkom tri rámcové dohody. Okrem dohody so spoločnosťou Škoda auto Slovensko na dodávku áut Škoda Superb aj dohodu so spoločnosťou Porsche Slovakia na dodávku modelov Volkswagen Passat a dohodu so spoločnosťou Porsche Inter Auto na dodávku áut Audi A4.

„Osobné automobily vyššej strednej triedy - segment „D“ sa obstarávali aj pre iných verejných obstarávateľov, ktorí potrebujú obmeniť fyzicky opotrebované osobné automobily,“ priblížil Lazarov. Autá tak už podľa neho nakúpil Zbor väzenskej a justičnej stráže SR, ministerstvo financií, ministerstvo obrany a ďalší.

Rámcovú dohodu so slovenským importérom automobilky Škoda využilo aj ministerstvo životného prostredia. Nakúpilo päť vozidiel Škoda Superb v celkovej hodnote 202.210 eur (s DPH). Tri autá z toho majú silný benzínový motor 3,6 TSI s výkonom 191 kW.

Ministerstvo informovalo, že jeho vrcholoví predstavitelia ich využijú na plnenie špeciálnych úloh, ako je vyšetrenie a riešenie mimoriadnych udalostí. Autá so silnejšou motorizáciou tiež rezort potrebuje kvôli blížiacemu sa predsedníctvu Slovenska v Európskej únii.

Podľa hovorcu Maroša Stana totiž „spĺňajú požiadavku na pasívnu a aktívnu bezpečnosť prepravovaných osôb a ich účastí na rokovaniach a medzinárodných stretnutiach“. Celkovým dôvodom nákupu bol extrémne zastaraný vozidlový park rezortu.

Nuž, lepšie Superby ako Bavoráky a Medvede. Superby sú lacnejšie a papaláši sa predsa nemusia vyvážať v tom najdrahšom kúpenom za naše peniaze. Najvýkonnejšie motorizácie pre diaľničnú políciu a ešte pre hasičov chápeme. Ale načo sú tri Superby s výkonom 260 koní Ministerstvu životného prostredia? Aby sa úradníci rýchlejšie premiestnili do Tatier, keď tam bude ďalšia kalamita? No ak si vyhrnú rukávy a vlastným telom zachránia padajúce stromy a zastavia valiacu sa vodu, tak v poriadku... Jedine že nie. Ale asi mi niečo uniká...

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo