2014-07-30 11:05:00
Tak teda - kto
Tak teda - kto z koho?
Zdroj: Daimler

Nový smart fortwo v crash teste proti Mercedesu S

Aké to je, keď sa postaví Dávid voči Goliášovi, najmenší proti najväčšiemu?

Dve osobné autá z opačných koncov rozmerovej škály koncernu Daimler sa rozbehli proti sebe. Nebolo to však o tom, kto zvíťazí, ale ako dokážu ochrániť cestujúcich vo svojom vnútri.

Má vôbec najmenší smart šancu voči veľkému Mercedesu? Už pri svetovej premiére pred dvoma týždňami v Berlíne hovorili zástupcovia smartu, že plní vysoké bezpečnostné štandardy, z ktorých niektoré ďaleko presahujú zákonné požiadavky. Aby tieto slová podporili aj reálnym výsledkom, uskutočnili nárazové skúšky, kde smart vyzval najväčšiu limuzínu v ponuke koncernu – luxusný sedan Mercedes-Benz triedy S.

Aj nový smart fortwo prešiel rovnakým program rozvoja ako napríklad nový Mercedes-Benz S, alebo C. Daimler má totiž už 75 rokov odborných znalostí z bezpečnosti a v prípade smartu je to 21 rokov vedomostí v budovaní malých áut. V jeho prípade sa už pri začiatku návrhu rozhodlo o bezpečnostnom koncepte novej inteligentnej generácie. Aj preto bola pri vývoji nového malého mestského auta prvoradá bezpečnosť. Nový smart fortwo tak ponúka komplexnú ochranu cestujúcich.

Preukázalo sa to pri firemnom ofsetovom náraze do  modelu Mercedes-Benz S. Vzhľadom na fyziku majú menšie a ľahšie vozidlá pri kolízii vždy horšie vyhliadky. Napriek tomu nárazový test s 50 percentným presahom ukázal, že obaja cestujúci v smarte majú dostatok priestoru a vynikajúce šance na prežitie.

Zdroj: Daimler
Zdroj: Daimler

Všetky automobilky kladú rovnaký dôraz na bezpečnosť svojich áut, mnohé z nich idú naozaj ďaleko za rámec toho, čo im stačí na splnenie príslušných platných, úradne stanovených nárazových testov a problematiku posudzuje komplexnejšie. Súbor technických riešení zaisťuje, že sa môžu stretnúť aj autá výrazne odlišné veľkosťou a hmotnosťou bez toho, aby sa to neskončilo fatálne pre to menšie a ľahšie z nich.

Zdroj: Daimler


Vyžaduje to však dobrú konštrukciu malého aj veľkého auta, ktoré musí byť schopné pohltiť väčšie množstvo kinetickej energie. Mercedes-Benz to demonštruje na svojom najnovšom videu, kde sa zrazil nový 1124 kg vážiaci Smart ForTwo (nezdá sa vám to akosi priveľa? – nuž bezpečnosť tiež niečo stojí...) s aktuálnym sedanom triedy S s hmotnosťou 2308 kilogramov. A to nie v nejakej rýchlosti „na istotu“, obe autá sa proti sebe rútili rýchlosťou 50 km/h každé! Je to náročnejší test, ale zodpovedá možnej situácii z bežnej mestskej premávky.

Hoci smart fortwo obstál, pričom sa dvere na strane spolujazdca aj na strane vodiča, kde  bolo poškodenie áut najväčšie, dali normálne otvoriť, toto naozaj doma neskúšajte ...

Jozef Vydra
ZDROJ: Daimler AG

Komentáre k článku


Stream naživo