2014-04-25 12:50:00
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus
Zdroj: avtovesti.com, roadandtrack.com

Bude sa na Slovensku vyrábať Lamborghini? Podľa všetkého áno!

Konkrétne ide o prvé SUV od tohto talianského výrobcu superšportových áut známe pod názvom Urus.

Na Slovensku by sa mohlo vyrábať super SUV od Lamborghini! Značka patrí pod koncern Volkswagen, ktorý má v Bratislave vlastný závod. Po Porsche a Bentley by sa tak v Bratislave mohla vyrábať ďalšia luxusná značka.

V našom hlavnom meste sa okrem iných vozidiel vyrábajú Porsche Cayenne, Volkswagen Tuareg a tiež sa tam vyrábajú súčasti modelov značky Bentley, ktoré sa následne posielajú do Veľkej Británie, aby tam mohli dostať nálepku – Made in Great Britain.

Podľa webu Automotive News zo zdroja priamo z koncernu VW by sa prvé SUV značky Lamborghini Urus malo vyrábať v Bratislave. Urus má stáť na modifikovanej platforme MLB. Má mať viacero súčastí zdieľaných s novým Porsche Cayenne a do obehu by sa mal dostať v roku 2017.

Táto, aj keď oficiálne nepotvrdená správa, má logiku. Koncern VW je známy tým, že nerád mrhá prostriedkami, a preto preň nemá zmysel vytvárať nové výrobné kapacity v Taliansku, keď môže Urus postaviť priamo tam, kde sa vyrábajú a budú vyrábať aj ďalšie SUV.

Bratislavský závod nedávno získal viacero ocenení vrátane putovného poháru koncernu za najlepší závod VW.

Je však možné, že Lamborghini Urus dopadne podobne ako svojho času Bentley. Aj to sa malo pôvodne vyrábať v Bratislave, no keďže sa v domovskej krajine zdvihla vlna odporu, finálna montáž týchto vozidiel sa uskutočňuje vo Veľkej Británii, i keď „špinavú prácu“ odvedie Bratislava.

Nech je to ako chce, pre Slovensko je to dobrá správa. Dnes je ťažké povedať, či by výroba Urusu znamenala zvýšenie počtu zamestnancov. Od Lamborghini nikto neočakáva totálne masovú výrobu, no množstvo vozidiel vyrobených v Bratislave by tento krok iste zvýšil.

Lamborghini Urus bolo predstavené verejnosti pred dvoma rokmi na autosalóne v Pekingu a okamžite vzbudilo veľkú pozornosť médií a verejnosti. Pod kapotou by mu mala vyhrávať V8-čka s elektrickým pomocníkom – celkovo je možné od Urusa očakávať viac než 500 kW (680 k) a pohon 4x4.

Ján Hargaš
ZDROJ: Automotive news Europe

Komentáre k článku


Stream naživo