2014-04-22 17:02:14
Audi TT offroad concept
Audi TT offroad concept - budúca Q4?
Zdroj: Audi AG

Oficiálne predstavené Audi TT offroad concept – bude novým Audi Q4!?

V Ingolstadte nezostane takmer kameň na kameni. Chystá sa veľké rozšírenie ponuky SUV.

Už sa dlhšie šepká, že príde malý crossover s názvom Q2.Jeho štúdia mala premiéru na detroitskom autosalóne začiatkom roka pod názvom Allroad Shooting Brake. Tým sa to však nekončí, skôr naopak. V blízkej budúcnosti je na rade Audi Q4. Na autosalóne v Pekingu sa predstavil nielen Číne, ale aj svetu s pozmeneným menom, ktoré viac odráža skutočnosť, že má ísť o bližšie prepojenie s existujúcim modelom TT tretej generácie.

Hoci nové športové SUV Q4 vychádza z novej generácie modelu Audi Q5, jeho silueta bude pripomínať kupé a rozšíri rodinu modelov TT. Zatiaľ koncept, neskôr sériový model má byť vybavená hybridnou sústavou, kde zadnú nápravu poháňa výlučne elektromotor.

Aj keď podľa označenia by ste mohli tipovať, že pôjde o športovú verziu Audi Q3, neskoršia sériová verzia Q4 bude vychádzať z nového Audi Q5. Je to priamy konkurent nového BMW X4. Preto aj dostane zníženú športovú siluetu kabíny. 4,39 metra dlhý a 1,85 metra široký  kompaktný crossover Audi vyroloval na 21 palcových kolesách a má rázvor 2,63 metra.

Zdroj: Audi AG
Zdroj: Audi AG

Audi má pre budúcu Q4 pripravenú „elektrickú štvorkolku“. Predné kolesá bude poháňať preplňovaný spaľovací motor spolu s elektromotorom umiestneným v prevodovke, zadné bude mať na starosti druhý nezávislý elektromotor. Celkový dosiahnutý výkon systému je 300 kW (408 k). Maximum krútiaceho momentu je 650 Nm. Päťdverový crossover dokáže zrýchliť na stovku za 5,2 sekundy a dosiahne elektronicky obmedzených 250 km/h. Jeho baterky možno dobíjať z elektrickej siete, takže je to Plug-in. Na elektrinu stačí kapacita12 kWh batérií na dojazd 50 kilometrov, na elektrický pohon má maximálnu rýchlosť 130 km/h. Celkový dojazd je 880 km s udávanou spotrebou na 100 kilometrov 1,9 litra.

Zdroj: Audi AG
Zdroj: Audi AG

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi AG

Komentáre k článku


Stream naživo