2014-01-07 11:18:00
Spotreba paliva
Spotreba paliva

Máte vyššiu spotrebu paliva než deklarujú? Automobilky musia preplatiť rozdiel!

Huyndai a Kia musia preplácať rozdiel medzi deklarovanou a reálnou spotrebou. A to doživotne! Ibaže v USA...

Aj vás presvedčila ku kúpe auta lákavá papierová spotreba? Ale keď ste s autom odjazdili pár tisíc kilometrov k údajom z letáku ste sa ani nepriblížili? V Európe sa hovorí, že za to môže spôsob merania spotreby, ktorý automobilky v podstate núti udávať odlišnú spotrebu od tej v reálnych podmienkach. Tým je to pre nás uzavreté.

Avšak v USA sa takto ľahko umlčať nenechajú. Tam totiž súdny systém funguje inak než u nás a ukrivdený zákazník má proti veľkým podnikom šancu. Po mnohých sťažnostiach vlastníkov áut značiek Hyundai a Kia sa v Amerike rozbehla súdna mašinéria. Cieľom bolo dokázať, že koncern naozaj úmyselne zavádzal zákazníkov. Ekologická organizácia EPA dala poškodeným majiteľom áut za pravdu a koncern musel pod tlakom dôkazov konať.

Rozhodol sa nastoliť dohodu, v ktorej sa zaviazal preplatiť svojim zákazníkom rozdiel medzi udávanou a reálnou spotrebou. Zákazníkom dal na výber z viacerých možností: alebo bude doživotne vyplácať rozdiel, alebo majiteľov áut odškodní jednorázovo, prípadne im poskytne zľavu na kúpu nového automobilu, či náhradných dielov.

Celkovo bude táto dohoda stáť Hyundai/Kiu 395 miliónov dolárov (289,2 milióna EUR). Suma sa ešte môže navýšiť podľa toho, koľko ľudí sa rozhodne pre okamžité odškodnenie. Ak by sa rozhodli pre vyplácanie rozdielu čakalo by ich každoročne cca 88 dolárov od automobiliek. K tomuto číslu dospeli predajcovia na základe výpočtu priemernej spotreby a ceny benzínu (ide o rozdiel v spotrebe benzínu).

Rozdiel v spotrebe ani nebol veľký. Išlo len o + 1 MPG, čo znamená, že automobilky v priemere prikrášľovali spotrebu o jednu míľu na galón paliva (tzn, že ak má Kia Soul udávanú spotrebu 24 MPG v meste teda 9,8 l/100 km, automobilka prilepšila hodnotu o + 1mpg, teda na hodnotu 25 Mpg čo predstavuje zníženie spotreby na 9,41 l/100 km)

Hyundai by mal zaplatiť do 210 miliónov dolárov (153,76 milióna EUR) a Kia by mohla vyplatiť sumu 185 miliónov dolárov (135,45 milióna EUR). Majiteľ automobilu značky Hyundai by takto získal odškodné do výšky 353 dolárov a majiteľ auta značky Kia 667 dolárov, čo predstavuje 258 EUR, alebo 488 EUR.

Odškodné sa týka automobilov Hyundai Azera, Accent, Genesis, Santa Fe, Sonata Hybrid, Tucson, Veloster a Kia Optima Hybrid, Rio, Sorento, Soul a Sportage.

Dohodu ešte musí schváliť súd, no automobilky očakávajú, že sa tak stane začiatkom tohto roka.

Ak by sa niečo podobné uskutočnilo v Európe, automobilky by museli svojim zákazníkom zaplatiť miliardy, a to pochopiteľne nehovoríme len o spomínaných značkách. Tento problém by neobišiel ani jedného výrobcu áut.... Pravda, ak by súd rozhodol v prospech zákazníkov a automobilky by naozaj museli odškodniť „oklamaných“ vodičov, výrobcovia by okamžite žiadali odškodnenie od EÚ, ktorá má naše normy na svedomí a kvôli ktorej si k priemernej spotrebe na papieri musíme prirátať zhruba liter paliva na 100 km... Ak by automobilky vyhrali (ale aj keby nie) hádajte kto by vlastne rozdiel v spotrebe reálne zaplatil...? Nie je ťažké uhádnuť.

jh
ZDROJ: abcnews.com

Komentáre k článku


Stream naživo