2013-09-10 10:15:00
frankfurt 2013
Autosalón IAA vo Frankfurte nad Mohanom začal dnes písať históriu 65. ročníka

FRANKFURT 2013: Začal sa autosalón, prináša utajené aj známe novinky

Jedna z dvoch najvýznamnejších automobilových udalostí roka je tu. Desať dní sa budú predstavovať najnovšie výmysly zo sveta áut.

Autosalón vo Frankfurte dnes na dva dni otvára brány novinárom a odbornej verejnosti. Samozrejme pri tom nebudeme chýbať.

Automobilky sa na Frankfurt patrične pripravili a nič nenechali na náhodu. Už niekoľko mesiacov pred autosalónom doslova bombardovali verejnosť novými modelmi, konceptami, novými agregátmi, hybridnými pohonmi, inteligentnými svetlami, ešte inteligentnejšími riadiacimi jednotkami, bezpečnostnými systémami a kvantom ďalších informácií.

Konkurenčný boj je neúprosný a vývoj enormne rýchly, taže prespať takúto významnú motoristickú udalosť znamená prinajmenšom stagnáciu, či nebodaj úpadok.

Aj preto robili všetky značky čo mohli, aby na jednom mieste predviedli to najlepšie zo svojich vývojových centier.

Prinášamé vám najočakávanejšie novinky jednotlivých automobiliek a to v abecednom poradí. Dnes to budú automobilky od Audi až po Mazdu.

Modely značiek od M po S nájdete tu.

Modely značiek od S po V nájdete tu.

Začíname!

Audi

Zdroj: Audi
Audi prináša na autosalón vo Frankfurte tri významné novinky. Modernizovanú vlajkovú ľoď A8, návrat do budúcnosti v podobe konceptu Sport quattro a kabriolet Audi A3. A8-čka je na pohľad dynamickejšia, má vyšší výkon a nižšiu spotrebu. Vo verzii Long bude k dispozícii aj vidlicový dvanásťvalec s výkonom 368 kW. Základná, kratšia verzia si vystačí so šesťvalcovými a osemvalcovými benzínovými aj dieselovými motormi.

 

 

BMW

Zdroj: BMW Group

Bavori sa tohto roku naozaj činili a na domáci autosalón do Frankfurtu si pripravili hneď niekoľko zaujímavých noviniek. Najvýznamnejšou je plne elektrické BMW i3. Elektromotor má výkon 125 kW (170 k) a maximálny krútiaci moment 250 Nm. Hmotnosť motora je iba 50 kg a na jedno nabitie má mať i3 dojazd minimálne 130 kilometrov. Ďalšou "elektrikou" je BMW i8.

 

 

 

Chevrolet

Značka so znamienkom plus predstaví prvý krát v Európe svoje nové Camaro. Jeden zo zástupcov muscle car bude k videniu v dvoch verziách - kupé a kabriolet. Obe verzie by mal poháňať 6,2 litrový motor V8 s výkonom 318 kW (426 koní).

 

 

 

 

 

 

Citroën

Citroën sa toho roku venuje najmä milovníkom rastlín. Jeho hybridný koncept Cactus síce ako rastlina nevyzerá, no škodiť bude rastlinkám minimálne. Cactus kombinuje spaľovací motor so vzduchovým "motorom." Presnejšie s tlakovým zásobníkom. Prvý krát sa verejnosti predstaví aj Grand C4 Picasso a DS Fabourg Addict.

 

 

 

 

Dacia

Dacia sa pochváli hlavne faceliftom Dustera pod heslom Nová Dacia Duster, stále Dacia, ešte viac Duster.

Nie je to nič extravagantné a od Dacie to ani nikto nečaká. Mierna úprava prednej masky a zopár ďalších detailov nové auto nerobí, ale načo aj. Dacia ohlásila na rok 2015 úplne novú generáciu Dustera. No aj tak tento omladzovací zásah dosť pozmenil vzhľad auta - hlavne spredu.

 

 

Ferrari

Zdroj: Ferrari S.p.A.
Vzpierajúci sa koník si pripravil ľahôdku v podobe Ferrari 458 Speciale. Výkon oproti pôvodnej 458-ičke stúpol o viac než 30 koní na 445 kW (605 k). Aj napriek takému výkon dokáže Ferrari zrýchliť z nuly na 100 km/h až za 9,1 sekundy... Priveľa? Tak dobre. Za 9,1 s zrýchli z pokoja na 200 km/h. Na stovku to zvládne za rovné 3 sekundy.

 

 

 

 

Ford

Zdroj: Ford motors
Ford na seba púta okrem konceptu S-MAX-u a iných hlavne konceptom Mondeo Vignale. Vignale sa pri modeloch značky bude objavovať často. Bude to znamením, že dané auto je to najluxusnejšie čo Ford kedy vyrobí.

 

 

 

 

 

 

 

Hyundai

Hyundai si do Frankfurtu prichystal novú i10-tku, ale tiež faceliftovanú Elantru. Tá bude prvý krát ponúkaná aj s naftovým motorom. Konkrétne ide o mierne posilnený agregát 1.6 CRDi s výkonom 94 kW (128 koní) a "krútiakom" zväčšeným na 279 Nm.

 

 

 

 

 

 

Infiniti

Infiniti má v talóne dlho očakávaný model Q30, ktorým chce zaujať najmä mladšiu generáciu potenciálnych zákazníkov. Infinity, luxusná značka Nissanu chce k sebe "pretiahnuť" zákazníkov Audi a BMW. Okrem vzhľadu tak chce urobiť aj motormi, ktoré zdieľa s automobilkou Mercedes.

 

 

 

 

 

Jaguar

Britská šelma v indických rukách sa rozhodla rozšíriť ponuku svojich modelov aj do sfér doteraz nepoznaných. Vo Frankfurte predstaví svoj koncept pre prvé SUV s názvom C-X17. Jaguár na vysokých opätkoch bude ako prvý postavený na modulárnej platforme Intelligent Aluminium Architecture. Model by mal potvrdiť rastúcu tendenciu predaja automobilky.

 

 

 

 

Kia

Zdroj: caranddriver.com
Kia si pripravila hneď tri zaujímavé novinky: Optimu, Soul a Niro. Niro je zatiaľ len koncept, no jeho vzhľad púta najväčšiu pozornosť. Vynovený Soul síce vyzerá skoro ako ten pôvodný, zmeny sa však dotkli hlavne konštrukcie a interiéru. Soul narástol a zväčšil aj batožinový priestor. Do motorového priestoru by sa mali montovať nové motory GDI s priamym vstrekovaním paliva.

 

 

 

Lamborghini

Taliansky zúrivý býk sa toho roku lúči s úspešným modelom Gallardo a vo Frankfurte predstaví nástupcu s názvom Cabrera. Aj ten bude ako Gallardo prepojený s modelom Audi R8. Cabreru i R8-ku poháňa vynovený desaťvalec V10 s  normou Euro 6. Cabrera je však na rozdiel od svojho bratranca ľahšia a rýchlejšia vďaka väčšiemu použitiu karbónu.

 

 

 

 

Land Rover

Automobilka opäť mierne upravila model Discovery, no predovšetkým do Nemecka privezie Range Rover Hybrid. Zmodernizovaný šesťvalec 3.0 SDV6 s výkonom 225 kW (306 koní) dopĺňa elektromotor s výkonom 35 kW (48 koní). Ten by mal byť schopný pohnúť luxusným obrom aj bez pomoci väčšieho brata.

 

 

 

 

 

Lexus

Zdroj: carscoops.com
Luxusná značka koncernu Toyota privezie koncept s ťažko zapamätateľným názvom LF-NX. Jeho vzhľad si však zapamätáte rýchlo. Drsný kukuč s výraznou tlamou dopĺňa svojrázny interiér. Pod kapotou by mal mať hybridný pohon, ktorého parametre Lexus zatiaľ tají. 

 

 

 

 

 

Mazda

Zdroj: Mazda
Japonská automobilka si do Frankfurtu prichystala v prvom rade Mazdu 3 so štyrmi výkonnými motormi. Základom je štvorvalec 1,5 Skyactiv-G s výkonom 74 kW(100 k) a krútiacim momentom 160 Nm. Dvojlitrový Skyactiv-G má výkon 88 kW(120 k), alebo 121 kW(165 k). Naftu zastupuje turbodiesel 2,2 Skyactiv-D, ktorý disponuje výkonom 110 kW(150 k).

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo