2013-05-28 11:55:55
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX je jedným z dvoch modelov malých SUV, ktoré získali najvyššie hodnotenie.
Zdroj: IIHS, Mitsubishi

Mitsubishi ASX získalo v USA najvyššie ocenenie za bezpečnosť

Crossover Mitsubishi ASX zabodoval v konkurencii trinástich malých SUV pri náročných testoch americkej organizácie IIHS.

Poistný inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS) v USA má tvrdšie a náročnejšie kritériá, ako bežne známe Euro NCAP testy. Mnoho vozidiel, ktoré vyjdú víťazne z európskych crash testov, neuspeje pri skúšaní na druhej strane Atlantiku.

Mitsubishi ASX modelového roku 2013 (v USA známy pod označením Outlander Sport) získal od tejto americkej neziskovej organizácie najvyššie ocenenie za bezpečnosť "Top Safety Pick+". Bol v teste iba jedným z dvoch vozidiel s dobrým celkovým výsledkom.
Inštitút IIHS po novom udeľuje nové ocenenie "Top Safety Pick +" tým vozidlám, ktoré ponúkajú najvyššiu ochranu cestujúcim pri náraze. Zisk tohto ocenenia svedčí o tom, že Mitsubishi ASX spĺňa nové prísnejšie štandardy nárazových testov americkej neziskovej organizácie.

Inštitút IIHS označuje automobil ako "dobrý", "prijateľný", "medzný - na hrane" a "zlý" na základe jeho výsledkov v nasledujúcich oblastiach:

  • čelný náraz s čiastočným prekrytím - čelnému nárazu v rýchlosti 64 km/h sa vystaví 40% čelnej plochy vozidla
  • bočný náraz
  • pevnostná skúška strechy pri prevrátení
  • ochrana proti zadnému nárazu - tento test sa zameriava na riziká poranenia krčnej chrbtice v dôsledku použitých sedadiel a opierok hlavy
  • čelný náraz s malým prekrytím – nový typ testu, čelnému nárazu v rýchlosti 64 km/h je vystavených iba 25% čelnej plochy vozidla, to simuluje náraz do malej prekážky, ako napríklad strom, či stĺp elektrického vedenia

Zdroj: IIHS, Mitsubishi
Zdroj: IIHS, Mitsubishi

Ocenenie "Top Safety Pick+" získa vozidlo, ak je označené ako "dobré" v minimálne štyroch z piatich testovaných oblastí, pričom ani v jednom z testov nesmie byť výsledok horší ako "prijateľné".
Je zaujímavé, že dve tretiny z testovaných vozidiel v kategórii malých SUV získali hodnotenie ako "zlé" v jednej z testovaných oblastí. Viac podrobností a celkovú tabuľku nájdete na stránke IIHS.

K pozitívnemu hodnoteniu Mitsubishi ASX prispieva rad vyspelých technologických riešení. Najmä významné bezpečnostné technológie, ktoré má každé vozidlo Mitsubishi - Reinforced Impact Safety Evolution (RISE), karoséria s vysokou schopnosťou absorbovať náraz, ktorá chráni posádku vo vnútri vozidla. K vysokej úrovni pasívnej bezpečnosti prispieva tiež 7 airbagov (vrátane kolenného airbagu vodiča), ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy modelu ASX.

Jozef Vydra
ZDROJ: mitsubishi

Komentáre k článku


Stream naživo