2022-08-12 09:15:00
Lamborghini Urus Pikes Peak
Lamborghini Urus Pikes Peak
Zdroj: Lamborghini

Lamborghini Urus prešlo cez Pikes Peak v rekordnom čase. Toto Bentayga nerozdýcha

Lamborghini sa rozhodlo preukázať schopnosti svojho (druhého) SUV na slávnom kopci.

Keď má Európa Zelené peklo, Amerika má Pikes Peak. Brutálne prevýšenie, rôznorodá kvalita povrchov, riedky vzduch vo vyšších miestach a počasie, ktoré sa mení doslova zo sekundy na sekundu. Tým všetkým musia autá jazdiace na vrchol Pikes Peak zvládnuť. Kým horšie povrchy testujú kvality podvozku a pneumatík, redší vzduch a prevýšenie skúšajú schopnosti motora zvládať vysokú záťaž v akejkoľvek situácii. Doterajším držiteľom rekordu pre model SUV bolo Bentley Bentayga. Jej čas je 10 minút a 49,9 sekundy. Nový rekord znie 10:32:06. Urus tak prekonal Bentaygu o tučných vyše 15 sekúnd.

Netreba sa tváriť, že takýto výsledok bol prekvapením, predsalen Urus už dokázal, že nie je len prezlečená Q8 a ekvilibristika Lamborghini sa na ňom podpísala celkom dôkladne. Aj tak ale čas 10 minút a 32 sekúnd spôsobuje uznanlivé pokyvkávanie hlavou, pretože zvládnuť 156 zákrut počas takmer 20-kilometrovej jazdy s prevýšením 1440 m s takýmto časom vzhľadom na masívne rozmery auta, to je skutočne obdivuhodné.

Pritom ale nevieme veľa o špecifikácii vozidla. Vraj to má byť faceliftovaný model Urusu, ktorý by sa mal ukázať v týchto dňoch. Je možné, že auto bude mať aj o niečo vyšší výkon a prekoná doterajšiu úroveň 478 kW (650 k), no s istotou vieme, že auto ktoré sa vydriapalo na vrchol Pikes Peak je v podstate sériové, no obúva celkom nové a preň stvorené pneumatiky Pireli P Zero Trofeo R, ktoré mal obuté napríklad McLaren P1. V tomto prípade sú ale upravené, aby dodávali skvelý výkon v rôznych podmienkach. Zároveň má povinné prvky ako ochrannú klietku a škrupinové sedadlá. Za volantom pri rekorde sedel (ako inak) taliansky jazdec Simone Faggioli.

Na záver dodám len, že čas 10:32 prekonáva čas, ktorý dosiahlo Porsche Cayman GT4 Clubsport. Medzi štvorkolesovými autami nie je veľa rýchlejších, najrýchlejším je Porsche 911 GT3 Cup Turbo a v triede "bez limitov" je najrýchlejší elektrický Volkswagen ID R s časom 7:57, no to je trošku iná liga.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Goodwood.com

Komentáre k článku


Stream naživo