2022-01-20 15:30:00
414 km/h na diaľnici
414 km/h na diaľnici otvorenej pre verejnosť
Zdroj: grab jh

VIDEO: Miliardár z Česka šiel na diaľnici 414 km/h. Šialenec, hazardér, frajer?

Český boháč Radim Fasser sa už skoro desaťročie baví hyperšportmi od Bugatti.

Najprv to bol Veyron, teraz má aj Chiron. Radim Fasser je podľa Forbes.cz 33. najbohatší Čech. Jeho majetok odhadujú na 6,6 miliardy českých korún. Vraj je jediný český občan, ktorý má doma Bugatti Chiron. A je na to patrične aj hrdý. Okrem Chirona má stále aj Veyrona. Práve na Chirone sa vybral na nemeckú diaľnicu A2, kde sa pokúsil prekonať vlastný rýchlostný rekord na verejnej komunikácii. S Chironom v júli minulého roka dosiahol rýchlosť 414 km/h podľa tachometra (odchýlka v Bugatti však nie je veľká, odhadom tak cca 1-3 km/h, podľa GPS šiel vraj až 417 km/h). Išlo o trojprúdový 10 km dlhý úsek, na ktorom sa o rekord pokúsil v skorých ranných hodinách. Napriek tomu sa na diaľnici objavovali autá.

Pri rýchlosti cez 300 km/h je akákoľvek chyba, či technická porucha, nebodaj defekt pneumatík  s veľkou pravdepodobnosťou smrteľná. A pri takej rýchlosti nielen pre posádku vozidla. O to viac zarazí s akou pohodou a istotou pán Fasser drží volant auta, nehovoriac o tom, že síce má bezpečnostnú kombinézu, nemá helmu a jeho prisediaci nemá ani jedno, ani druhé. A ešte jedna vec je hodná povšimnutia: vo videu  Fasser pri rýchlosti cez 400 km/h na krátky okamih pustí volant. Nuž ale česť práci Bugatti, to auto je ozaj blbuvzdorné.

Médiá i diskutéri na sociálnych sieťach považujú tento kúsok za hazard a nezodpovednosť. Faktom však zostáva, že Chiron je stavaný na ešte vyššie rýchlosti a teoreticky by mal byť schopný dosahovať rýchlosti blížiace sa k 500 km/h. Navyše v Nemecku a aj na danom úseku nie je limitovaná maximálna rýchlosť. Rekordy sa ale obvykle aj tak lámu na uzavretých úsekoch, či rovno na špeciálnych ováloch. Čo poviete na Fasserove počínanie? Je to nezodpovedné, alebo by to mal v tomto aute vyskúšať každý? Dajte vedieť pod článkom. Na záver pripájam video zachytávajúce túto jazdu. Ale pozor, je trošku patetické (Passer je praktikujúci člen cirkvi adventistov) a odporúčam preto pretočiť niekde na 3:30 min. a po rekordnej jazde to tiež radšej vypnite. Ale proti gustu žiaden dišputát.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube, Forbes.cz

Komentáre k článku


Stream naživo