2021-09-14 18:00:00
Škoda Enyaq a Škoda
Škoda Enyaq a Škoda Karoq pre pápeža a pápež František
Zdroj: Škoda

Pápeža Františka vozia na modeloch značky Škoda. Mal už aj lacnejšie...

Pápež František okrem lietadla využíva na dopravu po Slovensku aj štvoricu áut od značky Škoda.

 

Sú to dva modely Škoda Enyaq, jedna Škoda Karoq a vo flotile pre pápeža je aj jeden Superb. Ten však samotného pápeža nevozí. Kým Enyaq je nový elektromobil postavený na platforme EQB a je oficiálne najdrahším autom značky Škoda v súčasnosti, model Karoq je populárnym SUV v nižšej strednej triede. Prvé menované vozidlo je skôr odkazom na potrebu znižovania emisií vypúšťaných do ovzdušia, druhé auto je populárnym modelom, ktorý sa na Slovensku teší veľkej obľube.

Enyaq štartuje so základným motorom, dojazdom i výbavou na úrovni 34 500 eur. Karoq začína s chudobnou výbavou a slabým motorom na úrovni niečo vyše 20 000 eur avšak aktuálne (čaká na facelift) a nie je možné ho objednať.

Pápež v minulosti využíval služby skôr lacnejších rozpočtových áut, no jeho meno sa spája aj so superšportovými a luxusnými autami. Nie však v súvislosti s ich používaním, skôr ich dostáva ako dary, ktoré potom putujú do dražby a výťažok z dražby ide v mene pápeža na dobročinnosť. Podobným prípadom bolo aj Lamborghini, o ktorom píšem v tomto článku. 

Vozidlá určené pre pápežskú delegáciu na Slovensku sú špeciálne upravené podľa požiadaviek Vatikánu. Pápež však nemal ani hviezdne maniere, ani dychberúce požiadavky.

Zdroj: Škoda

Aby návštevníci podujatí mohli na Svätého Otca lepšie vidieť, štandardne tónované zadné okná sú nahradené priehľadným sklom. Na predných blatníkoch na strane spolujazdca sú umiestnené chrómované držiaky, ktoré počas ciest nesú vatikánsku vlajku. Na krytoch vonkajších zrkadiel sa zas nachádza oficiálne logo pápežovej návštevy na Slovensku. Súčasťou požiadaviek Vatikánu bola tiež inštalácia dodatočného madla v interiéri vozidiel pre komfortnejšie vystupovanie. Všetky autá sú v čiernej metalíze a majú čierny interiér.

Hlava katolíckej cirkvi cestuje v špeciálne upravených vozidlách tradičného českého výrobcu už po druhý raz. Značka Škoda poskytla Svätej stolici štyri rozpočtové modely Škoda Rapid Spaceback počas dvojdňovej návštevy pápeža Františka v Írsku v rámci Svetového stretnutia rodín v roku 2018 v Dubline.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo