2021-09-16 13:00:00
Cybertruck od Tesly
Cybertruck od Tesly
Zdroj: Tesla

Tesla si patentovala laserové stierače. Namieriť a páľ!

Dva lasery namierené na čelné sklo, za ktorým sa skrýva posádka. Čo by sa mohlo zvrtnúť?

Tesla sa pred dvomi rokmi oficiálne začala pokúšať o vyvinutie nového typu stieračov. Pred pár dňami jej bol priznaný patent. A vraj už je jasné, ktoré auto si ich má vyskúšať ako prvé. Nuž veru, pozeráte naň. 

Tesla je značka, ktorá miluje pozornosť a priťahuje pozornosť skoro až prirodzene. Kvalitný a lacný marketing najmä prostredníctvom zakladateľa značky, jeho miestami bláznivými vyjadreniami v spolupráci s vernosťou a nadšením mnohých zákazníkov. Aj na tom je založený úspech Tesly. Avšak bez produktov, ktoré si bláznivý marketing zaslúžia, by ani ten marketing veľa nezmohol. 

Tesla nedávno posunula spustenie výroby modelu Roadster II., no keďže na tom, že modely prichádzajú neskôr, než sľúbi Elon, nie je nič zvláštne a nestojí mi to za článok. Ale laserové stierače, to už je celkom iná káva. 

Zdroj: electrek.co
Zdroj: electrek.co

Patent, ktorý má Tesla uznaný na domácom trhu hovorí o pulznom laserovom čistení nečistôt nahromadených na sklenených výrobkoch vo vozidlách a vo fotovoltaických zostavách. Znamená to, že laserové stierače môžu byť použité ako na čelné sklo, tak na fotovoltaické panely umiestnené napríklad na streche vozidla. Tým sa zabezpečí nielen výborný výhľad z auta, ale tiež prísun energie bez potreby mechanizácie. 

Otázok, ktoré sa pri tomto patente vynárajú je veľa a odpovedí je málo. Hlavnou otázkou je, či niečo také pri "chybe" nebude nebezpečné pre zrak pasažierov. Odpoveďou je, že ide o konkrétny laser a konkrétne čelné sklo, takže prípadná hrozba poškodenia zraku je veľmi malá. Druhou otázkou je, či niečo takéto prinesie úsporu energie, alebo naopak bude vyžadovať príliš veľa energie na to, aby to bolo efektívne. Ďalšou otázkou je, či ide o výrobok, ktorý má nahradiť klasické stierače, alebo ich skôr doplniť. Viem si predstaviť prácu mechanických stieračov doplnenú laserovými (napríklad pre čistenie horšie zmývateľných nečistôt), prípadne si viem predstaviť prácu elektromagnetických stieračov s laserovými. A obe tieto technológie chce Tesla čoskoro poskytnúť zákazníkom. 

No a čo sú tie elektromagnetické stierače? To sú stierače, ktorých rameno/ramená prebiehajú vo vodiacej lište/lištách pozdĺž celého skla a dokážu efektívne zotierať celú plochu skla. Stierač sa v lište pohybuje s výrazne nižším trením a tým by mal šetriť energiu i predlžovať životnosť. Tento patent prišiel už pred dvomi rokmi a zatiaľ stále nie je vo výrobe, je teda predpoklad, že ani laserové stierače sa vám do očí tak skoro nepozrú. 


 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: electrec.co

Komentáre k článku


Stream naživo