2020-11-29 10:57:00

VIDEO: Čo sa stane, keď auto vpáli rovno do batérie elektromobilu?

Jednoduchá otázka, no komplikovaná situácia. A čo s batériami potom?

 

Bezpečnosť batériových áut, stručne nazývaných elektromobily, je dnes stále dôležitou témou. Všetci vieme, že lítium a ďalšie prvky v batériách nepatria k tým najstabilnejším a s celkom veľkou radosťou a teplotou vedia zhorieť. A to aj na menšie problémy, akými sú priame zásahy pri náraze.

Práve preto sa inžinieri naprieč automobilovým priemyslom dôkladne zaoberajú bezpečnosťou batérií. Nielen tým, aby vydržali v aute čo najdlhšie, aby boli dostatočne chladené i vyhrievané, aby boli stabilné a aby nevznikali požiare, respektíve aby sa nešírili prirýchlo. Dôležité tiež je, ochrániť batérie pred rizikom priameho nárazu.

Najlepšie si spomínam na Mercedes EQC. Automobilka poskytla novinárom množstvo informácií ohľadom ochrany batérie pri kolíziách. V zásade z toho vyplývalo jedno: auto by poňalo aj viac batérií, ale ich ochrana vrátane deformačných zón a pevných výstuh je dôležitejšia než celkový dojazd.

Základný princíp teda hovorí jasne: batériám by sa ani pri vážnej dopravnej nehode nemalo nič stať. Či presnejšie, energia nárazu by mala batérie obísť a „vyblázniť sa“ na mäkších štruktúrach.

Človeku hneď napadne, že tou mäkšou štruktúrou by mohol byť aj človek, no to nie je cieľom. Ochrana posádky a pohltenie energie nárazu, či odvedenie energie mimo kabíny je dôležité bez ohľadu na to, čo dáva automobilu energiu. A úprimne: vyzerá to, že sedieť na dobre chránených batériách v podvozku je celkom dobrý nápad. Ak nenastane... veď viete... Ohník. 

V nasledujúcom videu ale nejde o batériu v osobnom automobile. Ide o náraz osobného automobilu rovno do batérie. Do batérie elektrického ťahača. Kým v elektromobile je celkom ľahké vložiť batérie do stredu auta medzi kolesá – čo je dosť bezpečné miesto, pri nákladnom aute je vec komplikovanejšia, keďže ťahač si stále musí zachovať svoju ťažnú silu a pevnosť, aby mohol roky slúžiť rovnakému účelu. Aj preto sa pri ťahačoch batérie v budúcnosti budú vyskytovať aj po bokoch konštrukcie – presne tam, kde sú dnes naftové nádrže. Lenže kým pri nafte je riziko vznietenia po náraze minimálne, pri elektrických vysokonapäťových batériách je situácia celkom iná.

Zdroj: Scania

A tak tu máme crash test, kde si to „rozdal“ Volkswagen Golf ako priemerné osobné vozidlo a elektrický ťahač značky Scania. Golf to zboku napálil do Scanie, respektíve rovno do jej batérie. Scania a Golf patria do jedného koncernu, ak by toto spojenie niekoho miatlo. A zdá sa, že VW má na sklade zopár starších Golfov, ktoré môže Scania porozbíjať.

Vo videu vidíte náraz i to, čo nasledovalo. A vychádza z toho jediné: že konštrukcia ochranného rámu batérie je naozaj pevná a cieľ odviesť energiu inam odvádza dobre. Bude ešte na inžinieroch vyhodnotiť, aká úroveň poškodenia batérie prišla s nárazom.

Takže čo sa udeje po náraze osobného automobilu do batérie elektrického ťahača? Posádku osobného vozidla odvezie sanitka a poškodené batérie z ťahača zložia a odvezú páni v skafandroch.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo