2020-05-24 20:00:00
POIMO - nafukovací elektroskúter
POIMO - nafukovací elektroskúter
Zdroj: dezeen.com

Skúter, ktorý sa zmestí do kabelky? Japonci vedia ako na to

Tentoraz nejde o umenie miniaturizácie, ale skôr o nápad, myšlienku. V tom sú v Japonsku dobrí...

Už sa niečo podobné pred časom objavilo, ale to bol jazdiaci kufor. Takéto niečo tu však ešte nebolo! Japonský elektroskúter sa zmestí do tašky, váži 5,5 kg. Ako je to možné? Celkom jednoducho – je totiž nafukovací!

Japonské origami, teda umné a prepracované skladanie papiera do podoby rôznych objektov bolo inšpiráciou aj pre vynálezcov skladacieho elektrického skútra. Skladacieho vo význame, že keď je „poskladaný“, teda vyfučaný, fakt sa zmestí aj do väčšej príručnej tašky – môže to byť aj väčšia dámska kabelka, alebo zatiaľ skôr ruksak.

Dnes už nikto nepadne na zadok z elektrobicyklov a elektrických skútrov. Stali sa bežnou súčasťou nášho života. Ale nafukovací jednostopý dopravný prostriedok? To je už na trocha bujnejšiu fantáziu, čo poviete? Napriek tomu existuje.

S nafukovacím elektroskútrom prišli inžinieri Tokijskej univerzity. Volá sa POIMO (POrtable and Inflatable MObility) a je vyrobený z pomerne bežného polyuretánu. Váži 5,5 kilogramu, ale autori sľubujú, že neskôr dokážu znížiť hmotnosť. No zatiaľ nezverejnili, akú má nafukovací skúter nosnosť, či ďalšie parametre. Je to zatiaľ prototyp, ktorý možno zatiaľ vzbudzuje úsmev na tvári, lebo autori neuvádzajú žiadne ďalšie parametre. Nepoznáme teda výkon, dojazd, ani kapacitu batérie.

Zdroj: dezeen.com
Zdroj: dezeen.com

Vie sa iba to, že prakticky celé telo skútra je z nafukovacieho plastu. Má minimum pevných častí. Motory aj batérie sú umiestnené priamo v kolesách. Pevnosť a tvar zabezpečuje výhradne vzduch natlakovaný na 40-50 kPa. Bežným kompresorom sa skúter nafúkne približne za minútu.

Zdroj: dezeen.com

Vyzerá to ako také malé sci-fi, veď skúter, ktorý sa skoro zmestí do kabelky, tu totiž naozaj doteraz ešte nebol. Konštruktéri však chcú koncept nafukovacieho skútra ešte podrobne rozpracovať a zvažujú aj jeho komerčné využitie. Uvidíme, či a kedy sa to podarí...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: www.dezeen.com

Komentáre k článku


Stream naživo