2020-04-04 15:40:00
Cupra Leon nevychádza z
Cupra Leon nevychádza z domu
Zdroj: CUPRA

VIDEO Chrám vetra: aerodynamika ovplyvňuje všetko. Aj bez vychádzania

Nikto ju nemôže vidieť, no je faktorom ovplyvňujúcim spotrebu paliva automobilu, jeho bezpečnosť a komfort.

Je to aerodynamika alebo veda o tom, ako vzduch obteká pevné objekty. Vo svete automobilov má aplikácia aerodynamiky nanajvýš praktické dôvody – zníženie odporu vzduchu pri jazde vozidla. A to všetko sa testuje v chráme vetra – aerodynamickom tuneli. Takto to funguje:

- Hurikán v miestnosti: automobily sú pri teste umiestnené v strede uzavretého okruhu, ktorým obrovský ventilátor preháňa vzduch. V kontrolovanom prostredí sú vystavené vetru, ktorý môže dosahovať rýchlosť až do 300 km/h, pričom senzory merajú tlak na jednotlivých povrchoch. „Vzduch prúdi v uzavretom okruhu hnaný ventilátorom s priemerom 5 metrov, vybaveným 20 lopatkami. Keď beží na plný výkon, nikto nemôže byť vo vnútri, pretože by ho prúd vzduchu doslova odfúkol,“ vysvetľuje Stefan Auri, inžinier z aerodynamického tunela.

Zdroj: CUPRA

Každý milimeter má význam

Namerané hodnoty odporu vozidla sa zobrazujú na obrazovkách počítačov. Experti musia interpretovať stovky číselných hodnôt a pre zlepšenie aerodynamiky porovnávať aj najmenšie premenné. Rozhodujúci je každý milimeter veľkosti určitého komponentu karosérie a podvozka, pretože nejde iba o zníženie spotreby paliva ale zlepšením aerodynamických vlastností sa dá zlepšiť aj stabilita, komfort a bezpečnosť.

Auto proti vetru

Ak je štúdium aerodynamiky dôležité pre vývoj nového modelu, ešte väčší význam má v prípade pretekárskeho automobilu. Tu nie je cieľom zníženie spotreby paliva ale zvýšenie rýchlosti vozidla v rozličných podmienkach. Xavi Serra, šéf technického vývoja CUPRA Racing a jeho tím sa usilujú znížiť odpor vzduchu a zvýšiť aerodynamický prítlak pri jazde v zákrutách nového okruhového špeciálu CUPRA Leon Competición. Ako prvé musia bojovať s vetrom. „Tu meriame diely v mierke 1:1 s reálnym aerodynamickým odporom a dokážeme simulovať skutočný kontakt s cestou. To nám umožňuje zistiť, ako sa automobil bude správať na pretekárskom okruhu,“ zdôrazňuje Xavi Serra.

Zdroj: CUPRA

235 km/h bez pohybu

Zariadenia, kde konštruktéri značky CUPRA testujú svoje prototypy patria k najkomplexnejším a najinovatívnejším v branži, pretože majú špeciálne funkcie napodobňujúce testovanie v reálnych podmienkach. „Najdôležitejšie je, že môžeme simulovať cestu. Kolesá vozidla sa otáčajú vďaka bežiacemu pásu poháňanému elektromotormi, ktorý sa pohybuje pod vozidlom,“ hovorí Stefan Auri. Pás dokáže simulovať jazdu vozidla rýchlosťou do 235 kilometrov za hodinu.

Pripravený na okruh

Po stovkách meraní sa výsledky porovnávajú s automobilom predchádzajúcej generácie. „V tomto smere sme spokojní; znížili sme aerodynamický odpor a zväčšili prítlak, preto je nový model efektívnejší ako predchodca, takže môžeme na trati dosiahnuť lepšie časy,“ rekapituluje Xavi Serra. Namerané dáta sa využijú aj na zlepšenie nových modelov CUPRA.

Superpočítač ako doplnok k tunelu

Aerodynamický tunel je iba jedným z nástrojom na zlepšenie aerodynamiky. Kľúčovú rolu zohrávajú aj počítačové simulácie. Kým je nový model v úvodných fázach vývoja a neexistuje ešte fyzický prototyp pre merania v aerodynamickom tuneli, na simuláciách aerodynamiky akoby spoločne pracovalo 40.000 laptopov. To je výpočtový výkon superpočítača MareNostrum 4, najvýkonnejšieho v Španielsku a siedmeho najvýkonnejšieho v Európe. Využívajú ho vedci z celého sveta na rozličné druhy simulácií a v rámci projektu spolupráce so značkou SEAT sa výpočtový výkon superpočítača využíva na súboj s vetrom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo