2019-12-31 15:50:00
Lada zadokolka 4x4
Lada zadokolka 4x4
Zdroj: Garaž 54

Urobiť štvrokolku z pohonu jednej nápravy – Rusi vedia ako

Nie je to jednoduché, pohon všetkých kolies je drahý a prináša množstvo komplikácií.

Skúste to povedať niekomu, kto to chce (a hlavne vie...) urobiť celkom jednoducho – a lacno. Ten niekto sú (pre nás už celkom dobre známi) „chlapci“ z ruskej Garáže 54.

Hoci u nás pani Zima straší iba pár oblastí snehom a na zvyšku Slovenska po ňom pomaly niet ani stopy, v Rusku sa zatiaľ počasie nezmenilo natoľko, aby „zabudlo“ nasypať primeranú nádielku snehu. Jazda po snehu s autom s motorom vpredu a so zadným náhonom je pomerne zaujímavá, vlastne skôr zložitá. Ľahká zadná časť a k tomu zadný pohon a auto je pretáčavé. Nečudo, že môže skončiť v záveji. Ako z neho von?

Zdroj: Garaž 54

Napríklad „celkom jednoducho“ tak, ako to vyskúšali na starej Lade práve s pohonom zadnej nápravy. Zišla by sa jej aj poháňaná predná. Lenže pohon všetkých kolies je na jednej strane síce vhodnou a neraz veľmi vítanou príplatkovou výbavou, no na druhej strane zasa zvyčajne dosť drahou. Rusi našli spôsob, ako ho pridať s malými úpravami a teda aj dosť lacno tiež do auta, ktorému sa o niečom takom nikdy ani len nesnívalo.

Zdroj: Garaž 54

Obávam sa, že toto by už u nás neprešlo. Nielen pre legislatívu, ale aj vďaka tomu, že majstrovanie v našich končinách prestáva byť populárnym koníčkom. Nielen preto, že sa výrazne zvýšila životná úroveň. Ľuďom sa akosi nechce do špekulovania, vymýšľania a majstrovania, keď si takmer všetko môžu kúpiť...

No nechajme sociálny rozmer bokom a pozrime sa do končín sveta, kde sa takmer zastavil čas. Platí to pre mnohé oblasti Ruska, čo si budeme nahovárať. Preto asi nikoho veľmi neprekvapí, že mnoho tamojších motoristov sa pokúša podomácky vylepšovať svoje autá. S rôznym úspechom.

Zdroj: Garaž 54

Najrozšírenejšie sú to vozidlá Lada s pohonom zadných kolies. Hoci práve tento druh pohonu umožňuje okrem iného aj nemalú porciu zábavy, býva aj zdrojom mnohých starostí. Množstvo snehu je pomaly návod na to, ako vymeniť auto za snežnice, alebo snežný skúter. Lenže, kto ho v práve takých, menej rozvinutých častiach Ruska má?

Na rad teda prichádzajú „domáci majstri“, ktorí vďaka umu prinášajú netradičné riešenia, ktoré ich dostanú znova do hry... To bolo aj motto pracovníkov z Garage 54. S humorom sebe vlastným sa pustili do riešenia, ako z obyčajnej Lady urobiť model 4x4. Teda skôr, ako ho nahradiť.

Ukázali, že sa to dá - pomocou lana využili pohon jednej osi, aby sa roztáčali aj kolesá druhej, v tomto prípade prednej nápravy. Na starú Ladu osadili oceľové disky kolies s navarenými ďalšími diskami, na ktorých bolo navinuté oceľové lano. Stačilo potom už zapadnúť do záveja a spoločne prepojiť kolesá. Nie je to zázrak, ale fungovalo to a auto sa tak dostalo z hlbokého snehu.

Zdroj: Garaž 54

Rusi priznávajú, že ich „pohon všetkých kolies“ nie je ideálny a má aj nedostatky. Základným je obmedzenie prevádzkyschopnosti. Predná náprava je poháňaná iba dovtedy, kým je na nej navinuté lano. Vraj to stačí na zhruba 25 až 30 metrov. Na vyhrabanie sa zo záveja to stačí, no prejsť s takto s domácky vyrobenou štvorkolkou dlhší úsek je nemožné. Bolo by treba ďalších navíjačov, alebo... alebo sofistikovanejšie riešenie, ktoré by fungovalo ako nekonečné lano a to by už bolo celkom zaujímavé... alebo nie?


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Garaž 54

Komentáre k článku


Stream naživo