2019-04-26 07:05:00
Rivian SUV a Pikap
Rivian SUV a Pikap
Zdroj: Rivian

Ford naleje 500 miliónov do Rivianu. Získa tak prístup k elektrickej platforme

Americká automobilka Ford mieni investovať do amerického start-upu Rivian pol miliardy dolárov.

Vďaka investícii Ford získa prístup k platforme elektrických vozidiel značky Rivian. Start-up z prostredia Detroitu chystá dva elektromobily R1T a R1S. Oba získali pri svojich premiérach veľké mediálne pokrytie a veľmi dobrú odozvu potenciálnych zákazníkov. Ide o čisto elektrický pikap a rozmerné elektrické 7-miestne SUV. Obe autá sa vyznačujú úctyhodnými výkonmi, dojazdom cez 600 kilometrov a reálnymi terénnymi schopnosťami. Vozidlá by mali ísť do predaja koncom tohto roka. (Prvý) automobil od Fordu vzniknuvší zo spolupráce Fordu a Rivianu by mal doplniť už ohlásené elektrické vozidlá F-150 EV a crossover inšpirovaný legendárnym Mustangom.

Obchod bude výhodný obojsmerne. Nielenže získa Ford prístup k platforme a ku know-how Rivianu pri vývoji vlastných elektromobilov, Rivian na oplátku (okrem financií potrebných na rozbeh vlastnej výroby) získa prístup k výrobným skúsenostiam a zdrojom koncernu Ford.

Zdroj: Rivian

Ford sa stane menšinovým akcionárom Rivianu, spoločnosť Rivian sídliaca pri Detroite, zostane nezávislou spoločnosťou. Prezident globálnych operácií Fordu Joe Hinrichs sa stane členom 7-člennej správnej rady Rivianu. Kontrakt ešte musia schváliť regulačné úrady.

Investícia Fordu do Rivianu je súčasťou obrovského balíka investícii vo výške 11 miliárd dolárov, ktoré Ford napumpuje do svojej elektrickej budúcnosti.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo