2019-02-14 08:20:00
Navigácia môže byť špión
Ilustračné foto
Zdroj: alborzgps.com

Keď Nemec dostane príkaz, splní ho. Aj od GPS navigácie. Skončil vo vodnom kanáli

Nemecký šofér, ktorý slepo veril svojmu navigačnému systému skončil vo vodnom kanáli a musel uniknúť zo svojho auta cez okno.

Šesťdesiatdeväťročný muž šoféroval v nedeľu večer v tme a daždi po meste Edewecht na severozápade Nemecka. Jeho GPS systém ho naviedol na cestu cez industriálny pozemok a potom cez breh vodného kanálu do vody.

Mužovi sa podarilo uniknúť cez bočné okno z vozidla skôr, než sa jeho štvorkolesový tátoš ponoril. Kompletne premočený následne kráčal popri ceste, až kým pri ňom nezastavil iný motorista a neprivolal mu pomoc. Nemec skončil v nemocnici, pričom jeho auto sa podarilo z dna kanálu vytiahnuť.

Nie je to pritom prvý podobný prípad. Pred niekoľkými rokmi médiami prebehla správa o tom, že vodič z rovnakej krajiny uviazol na električkovej trati, lebo mu navigácia rozkázala odbočiť. Odbočil, aj keď tam nebola cesta.

Nemecký vodič kamiónu zas počúval navigáciu aj napriek tomu, že ho poslala do zákazu. Následne uviazol, keď narazil do nízkych konárov čerešne. Zakliesnil sa tak, že nevedel ani zacúvať a privolaná pomoc musela zrezávať konáre.

Starší nemecký pár zas v Hamburgu tak veril navigácii, že ignoroval na diaľnici znaky a znamenia, že je úsek diaľnice v rekonštrukcii. Prekonali niekoľko bariér a zastavila ich až kopa piesku. Nič sa im nestalo.

Ale aby sme Nemcom nekrivdili, počúvanie navigácie bez premýšľania sa stáva aj inde a pomerne často.

 Známy je prípad Belgičanky, ktorá chcela vyzdvihnúť kamarátku na železničnej stanici v blízkom meste. Zadala cieľ do navigácie a išla. Neprišlo jej zvláštne, že videla tabule nemeckých miest Frankfurt, Aachen, nevadilo jej, že musela po ceste dvakrát dotankovať a navigácii neprestala veriť ani potom, čo musela auto odstaviť a pospať si od vyčerpania. Myslela si, že ide o obchádzku a keď už bola ďaleko, nevedela ako inak, než ďalej počúvať.

Pri ďalšom prípade Američan viezol svoju manželku a dve deti za hmly a dostal sa na križovatku v tvare T. Aj keď mohol ísť iba doprava, alebo doľava, on sa rozhodol počúvať navigáciu, ktorá mu kázala ísť rovno. Následne si nevšimol obrubník, ani značku Stop a pokračoval až narazil do rodinného domu. Keďže v aute dvaja z posádky neboli pripútaní, museli ich hospitalizovať.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, DPA, theweek

Komentáre k článku


Stream naživo