2018-11-20 18:25:14
Ford Edge 2,0 TDCi
Motoristi v Číne pach nového auta neznášajú.
Zdroj: Ján Hargaš

Máte radi vôňu nového auta? Číňania ju neznášajú. Ford im preto autá zapečie

Kto by nemal rád vôňu nového auta? Vôňa novoty v aute predstavuje často splnenie snov.

Vôňa nového auta sa dokáže zapísať hlboko do pamäte. Často sa spája s radostnými chvíľami prvých kilometrov v novom vysnívanom vozidle. Platí, že značky áut môžete od seba odlíšiť aj iba pachom novoty. Hádam všetci si ešte pamätáme ako „voňali“ nové Embéčky, či Favority a mnohí tiež vieme ako voní nové BMW, či iné vysnívané auto. Niekedy skutočne nejde o príjemnú vôňu, no keď sa spojí s dobrý pocitom, človek si ju obľúbi.

Zakaždým, keď do auta sadnete, chcete tú vôňu novoty cítiť. Kým v Európe a v USA je táto aróma obľúbená a ľudia si dokonca kupujú voňavky do auta s arómou novoty, v Číne je táto vôňa považovaná za zápach.

Vyplýva to z prieskumu J.D. Power. Vôňa nového auta je dokonca v Číne najväčším problémom pri dosahovaní spokojnosti zákazníkov a je dvakrát väčším problémom ako vysoká reálna spotreba automobilu.

Ford chce s týmto problémom bojovať a vyriešiť ho má nový postup, o ktorom píše Detroit Free Press. Automobilka si špeciálne pre takéto potreby zákazníkov nedávno podala patent na americkom patentovom úrade.

Postup odstránenia arómy novoty vo vozidle zahŕňa v podstate zapečenie práve vyrobeného automobilu. Výrobca postaví auto na slnko, zavrie okná, spustí kúrenie na maximum a nechá piecť minimálne tak... toľko, aby sa aróma novoty potlačila.

Vôňa novoty samozrejme súvisií s chcemickými zložkami kože, textílií, plastov a ďalších práve vyrobených komponentov, taktiež súvisí s lepidlami použitými pri kompletovaní dielcov interiéru a s mnohým ďalším.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Carscoops, Detroit Free Press, JD Power

Komentáre k článku


Stream naživo